De Ultimă Oră

NEWS ALERT// Un obiect explozibil ascuns într-o jucărie sub formă de mașină a fost depistat la Aeroportul Internațional Chișinău

La data de 07.01.2025, angajații Poliției de Frontieră de comun funcționarii vamali, ca urmare a controlului special, în timpul procesării trimiterilor …

Actualizat acum 3 ore

Victoria Furtună: “Dacă guvernul va continua să pună interesele externe înaintea celor interne, în câțiva ani nu va mai exista nimeni în țară care să-i sperie cu tancurile rusești sau războiul hibrid“

Adrian Sirbu

“Republica Moldova nu are viitor dacă rămâne ancorată în trecutul istoric și în influențele externe ale Occidentului, fără a se concentra pe bunăstarea cetățenilor săi”. Declarația a fost făcută de fosta candidată la alegerile prezidențiale, Victoria Furtună, care a criticat guvernarea pentru criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova în prezent. 

Criza energetică actuală este un exemplu clar al modului în care interesele externe și marile corporații ne forțează să îndurăm tarife mari pentru energie, în timp ce alte state, precum SUA, beneficiază de pe urma crizei. În schimb, ar trebui să ne concentrăm pe propriul interes național, așa cum a făcut Germania după al Doilea Război Mondial, când a pus bunăstarea propriilor cetățeni pe primul loc, devenind una dintre cele mai puternice economii ale lumii”, a scris Victoria Furtună pe Telegram.

Potrivit fostului procuror anticorupție, în loc să urmăm exemplul țărilor precum Turcia, care mențin relații economice echilibrate cu atât Occidentul, cât și cu Rusia, noi continuăm să luptăm pentru interese externe.

Astăzi, ni se cere să acceptăm tarifele mari și să nu protestăm, sub pretextul că acestea sunt un „preț al libertății”. În realitate, aceste creșteri ale tarifelor reflectă eșecul unei guvernări care, în opinia mea, dăunează grav poporului moldovean”, a mai scris Victoria Furtună.

Potrivit ei, Republica Moldova pierde nu doar bani, ci și o națiune întreagă.

Sute de mii de moldoveni pleacă în străinătate și nu se mai întorc, contribuind la economiile altor țări. Dacă guvernul va continua să pună interesele externe înaintea celor interne, în câțiva ani nu va mai exista nimeni în țară care să-i sperie cu tancurile rusești sau războiul hibrid”, a conchis Victoria Furtună.

Vineri, 3 ianuarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat noile tarife majorate atât pentru energia electrică, cât și pentru căldura centralizată. Astfel, în Chișinău, consumatorii finali vor plăti în continuare 4,68 lei per kW/h pentru energia electrică și 2.510 lei per Gcal pentru căldura centralizată.