(VIDEO) Vadim Krasnoselski spune că autoritățile de la Chișinău nu au propus să ajute regiunea transnistreană în criza prin care trec
Este o minciună faptul că autoritățile de la Chișinău doresc să ajute oamenii din stânga Nistrului. O spune așa-numitul lider al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, care a acuzat Chișinăul de minciună și manipulare. El spune că autoritățile malului drept al Nistrului doresc strangularea malului stâng.
„Se spune că Moldova vrea să ne ajute, dar refuzăm. Totul este o minciună. Moldova nu va da nimic Transnistriei. Acesta nu este scopul lor. Scopul lor este strangularea. Așa cum a fost în perioada pandemiei, când medicamentele și echipamentele noastre de protecție au fost în Moldova timp de 2 luni. Și apoi au mai spus că Chișinăul vrea să ajute. Mai mult, am apelat în mod repetat la Moldova pentru ajutor: să nu blocheze exporturile și importurile, să deschidă conturi bancare pentru antreprenorii noștri, să nu ne țină mărfurile la graniță luni de zile, să importe medicamente și așa mai departe. Moldova a ajutat măcar o dată? Nu!”, a declarat Vadim Krasnoselski într-o ședință cu așa-numitele autorități de pe malul stâng.
Pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze. S-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federației Ruse.
Autoritățile de la Chișinău au anunțat în repetate rânduri că rămân alături de cetățenii de pe malul stâng al Nistrului și că depun eforturi pentru a găsi soluții alternative.
Secretarul de stat al Ministerului Energiei Constantin Borosan a declarat că pentru a evita situația actuală de pe malul stâng al Nistrului, în luna decembrie dar și în ianuarie, Guvernul de la Chișinău a venit cu soluții către responsabilii din regiune. Potrivit lui Borosan, s-a propus ca Tiraspoltransgaz să considere achiziționarea gazelor naturale de pe Bursa Română de Mărfuri „ca alternativă în caz de oprire livrărilor de la Gazprom”, suplimentar a fost propusă o „cooperare prin achiziția de gaze naturale de către Energocom și prelucrarea lor în energie electrică la MGRES”. „Până astăzi nu avem niciun răspuns”, a declarat Borosan.