Victoria Furtună: „Care mai este rostul voturilor acordate PAS, dacă aceștia nu pot soluționa nicio problemă pe cont propriu?”

Ala Găină

„Guvernarea PAS, după ce intenționat a declanșat cea mai mare criză energetică din Republica Moldova, cere ajutor în rezolvarea acesteia organizațiilor internaționale care au contribuit, indirect, la această situație”. Declarația a fost făcută de fostul candidat la alegerile prezidențiale, Victoria Furtună, în contextul în care ieri la Chișinău a fost în vizită un nou reprezentant al Occidentului, președinta OSCE, Elina Valtonen, împreună cu care au discutat posibile soluții pentru criza energetică.

Potrivit Victoriei Furtună, reprezentanții OSCE s-au implicat, acum câteva decenii, în încercarea de a soluționa conflictul transnistrean, dar ulterior au dispărut.

”Tot ei ar fi trebuit să fie implicați în gestionarea conflictului militar din țara vecină, dar au dispărut complet din prim-plan încă din primele zile ale războiului. Tot OSCE, care reprezintă unul dintre garanții securității în această regiune, nu a făcut nicio încercare, timp de doi ani, să discute despre urmările acestei crize umanitare. În final, cei care trebuie să guverneze suveran poporul nostru aleargă la structurile internaționale, cerându-le sfatul despre cum să rezolve această criză profundă. În aceste condiții, apare întrebarea logică, care mai este rostul voturilor acordate PAS, dacă aceștia nu pot soluționa nicio problemă pe cont propriu?”, a scris Victoria Furtună pe rețelele sociale.

În ciuda contextului regional de securitate complex, OSCE poate continua să aibă un rol major în stabilirea viitoarei arhitecturi de securitate pe continentul european. Declarații în acest sens au fost făcute de vicepremierul și ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihail Popșoi, într-o conferință comună cu președinta în exercițiu a OSCE și ministrul de Externe al Finlandei, Elina Valtonen.

Cu privire la procesul de reglementare a conflictului transnistrean, Elina Valtonen a spus că Finlanda își reafirmă sprijinul pentru o soluționare complexă a acestuia, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, precum și pe bunăstarea populației, având în vedere un statut special pentru Transnistria.