Presa din România: Valuri de concedieri la una dintre cele mai mari fabrici din R. Moldova. Compania trece printr-o perioadă extrem de dificilă

Ala Găină

Una dintre cele mai mari fabrici din Republica Moldova, Dräxlmaier Group, se confruntă cu probleme majore, iar conducerea a fost nevoită să ia decizii dificile pentru a asigura viitorul companiei, scrie Romaniatv.net

Recent, a fost anunțat un val de concedieri, existând pericolul ca obstacolele să afecteze giganți din industria auto din Europa. Producătorul are mii de angajați în Republica Moldova, fiind prezent și în România, dar și în alte 18 state europene. Conducerea a pus disponibilizările pe seama crizelor geopolitice și barierelor impuse de politica comercială.

Cu o istorie de aproape 70 de ani pe piață, compania este prezentă și în Europa. Dräxlmaier are sedii  în 20 de țări, cele 60 de unități ale sale având în jur de 70.000 de angajați.

Dräxlmaier Group, furnizor de componente auto la nivel mondial, cu sediul central în orașul Vilsbiburg, Germania din sudul landului Bavaria, va renunța la 600 de angajați, la nivel global. Cele mai multe concedieri vor fi făcute în Germania. Reprezentanții producătorului german de componente auto au spus că acțiunea va lua forma unui „program de reducere voluntară”.

Compania se confruntă cu o perioadă extrem de dificilă pe fondul crizelor geopolitice și barierelor impuse de politica comercială. În urmă cu un an, producătorul german a înregistrat vânzări în valoare de 5,6 miliarde de euro. Orice obstacol apărut  influențează negativ industria auto, printre clienții săi numărându-se branduri renumite, precum Audi, BMW, Jaguar, Land Rover, Maserati, Mercedes-Benz, Mini, Porsche și Volkswagen.

În anul 2016, compania a obținut o finanțare în valoare de  40 milioane euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) printr-o emisiune de obligațiuni hibride. La acea vreme, s-a decis ca banii primiți să fie folosiți pentru creșterea capacității de producție la fabricile din România, Serbia, Macedonia și Tunisia. Din același ajutor s-au construit și noi unități în Republica Moldova. Compania mai are două fabrici în R.Moldova, acestea fiind inaugurate în 2009 și 2011, investiția valorând aproximativ 75 de milioane de dolari. De asemenea, fabrica a creat în Republica Moldova în jur de 3.000 de locuri de muncă.