„Vânturile diavolului”, fenomenul care ameninţă Los Angeles. Bilanțul deceselor a ajuns la 24 de persoane

Ala Găină

Asediat de flăcări de marţea trecută, al doilea cel mai populat oraş din Statele Unite continuă să îşi numere morţii: bilanţul a crescut la 24 de morţi duminică seara, potrivit Biroului de Medicină Legală din comitatul Los Angeles. În zonele în care flăcările s-au îndepărtat, cartierele rezidenţiale nu mai sînt decît grămezi de cenuşă şi moloz. Incendiile din zona Los Angeles sunt favorizate de vânturile Santa Ana, un fenomen meteorologic cunoscut pentru faptul că usucă dealurile până la punctul de inflamabilitate, scrie AFP.

Aceste vânturi puternice apar atunci când aerul rece se acumulează în Nevada și Utah, statele învecinate Californiei. Pe măsură ce această masă de aer se deplasează spre vest și coboară pe munții Californiei, se încălzește și se usucă.

Vânturile Santa Ana pot crea condiții favorabile pentru incendii de pădure devastatoare sau le pot alimenta odată ce acestea au izbucnit, prin uscarea vegetației. De exemplu, aceste vânturi puternice au agravat incendiile în curs din Palisades (23 700 de hectare arse) și Eaton (14 000 de hectare), făcând să zboare cărbuni fierbinți spre zonele de vegetație uscate, dar încă neatinse.

În timp ce pompierii continuă să lupte împotriva flăcărilor, serviciul meteorologic american preconizează un „comportament extrem al incendiilor”, culminând cu vânturi de 110 km/h într-o „situație deosebit de periculoasă”, începând de marți dimineață.

Vânturile Santa Ana suflă de obicei între septembrie și mai, în serii de câteva zile. Atunci când se formează un sistem de înaltă presiune deasupra deșerturilor din estul Californiei, acesta împinge aerul spre coasta Pacificului. Pe măsură ce coboară din munții Santa Ana și Sierra Nevada și suflă prin văi, acest aer devine comprimat, mai cald și mai uscat.

Sudul Californiei a fost mult timp victima vânturilor calde și uscate care taie copacii și creează nori de praf. În 2017, incendiul Thomas a fost alimentat de vânturile Santa Ana. Acesta a distrus peste 1.000 de structuri.

Potrivit meteorologilor, vânturile de săptămâna trecută au atins o intensitate nemaivăzută din 2011, cu rafale de până la 160 km/h.

Cotidianul american Washington Post compară acest fenomen meteorologic cu un „uscător de păr uriaș”.

Scriitorii au descris, de asemenea, efectele acestor vânturi asupra sănătății mintale a locuitorilor din zonă. Scriitorul american Raymond Chandler a scris odată că vânturile Santa Ana, atât de fierbinți, „încovoaie părul, irită și mănâncă pielea”.

Joan Didion a povestit cum acestea suflau „furtuni de nisip de-a lungul rutei 66, uscând dealurile și nervii până la punctul de inflamabilitate”.