Fosta candidată la alegerile prezidențiale, Victoria Furtună, critică decizia BNM de a majora rata de bază cu două puncte procentuale la credite. Potrivit ei, o nouă criză începe în Republica Moldova. „Încă nu s-a manifestat pe deplin criza energetică, toți fiind în așteptarea celui de-al doilea val de scumpiri la curent și gaze, cauzate de creșterea prețurilor pe plan internațional, că deja începe criza financiară”, a scris Victoria Furtună pe rețelele sociale.
Se întâmplă după ce BNM a luat o decizie care va scumpi toate împrumuturile de la bănci și leasingurile. Instituția a decis să majoreze rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt, la nivelul de 5,6% anual. „Asta înseamnă că toate împrumuturile oferite se vor scumpi automat”, atenționează Victoria Furtună.
„De aici începe un nou val de scumpiri. O bună parte dintre agenții economici au împrumuturi pentru mijloacele circulante, achiziții de utilaje, transport, imobile și multe altele. Scumpirea împrumuturilor oferite de băncile comerciale, la fel ca și scumpirea gazului, curentului și căldurii, se va reflecta în prețuri”, a scris fostul procuror anticorupție.
Potrivit ei, creșterea dobânzilor va afecta și bugetul de stat, fiind vorba de mai multe miliarde de lei care vor reprezenta dobânzi pentru creditele luate de stat de la băncile comerciale la dobânzi de piață.
„Cum vor proceda cei de la Guvern în acest caz? Nu vor plăti salarii și pensii, dar vor plăti băncilor comerciale în plus? Vor introduce subvenții pentru împrumuturi? Sau vor plafona profiturile de zeci și sute de milioane de lei ale băncilor controlate de corporațiile internaționale? Să vedem. Experiența ultimilor ani mă face să cred că acest aspect va fi trecut cu vederea, lăsând oamenii să se descurce cum pot ei”, a conchis Victoria Furtună.
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis la 10 ianuarie, să majoreze rata de bază cu două punte procentuale, de la 3,60% – la 5,60. Totodată, a fost majorată rata la creditele overnight, la nivelul de 7,60 la sută anual, la operațiunile repo până la 5,85 și la depozitele overnight, la nivelul de 3,60 la sută.
Decizia BNM a luat în calcul evoluțiile macroeconomice recente atât din mediul extern, cât și intern, inclusiv perspectivele accelerării inflației pe fondul sporirii tarifelor interne la gazul din rețea, energie termică și cea electrică, ajustate în decembrie 2024 și ianuarie 2025.