(VIDEO) Deputat PAS: ”Nu văd nicio problemă ca liderul de la Tiraspol să traverseze frontiera Republicii Moldova, oricare ar fi ea”
O nouă declarație controversată a aleșilor poporului. Deputatul PAS, Roman Roșca, a declarat în cadrul unei emisiuni de la RLive TV că nu vede o problemă prin faptul că liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a zburat la Moscova prin Aeroportul Internațional Chișinău.
„Dvs ca deputat în Parlamentul Republicii Moldova, vă pare normal ca liderii separatiști să zboare prin Aeroportul Internațional Chișinău, prin sala VIP și nimeni nu are nicio obiecție?”, a întrebat moderatoarea Ileana Pîrgaru.
„Atât timp cât acea persoană sau acel lider, nu contează că este liderul de la Tiraspol sau are o altă funcție acolo, nu are restricție de călătorie, dar restricțiile de călătorie presupun implementarea unor acțiuni din partea structurilor de forță a statului, în acest caz nu văd nicio problemă să traverseze frontiera Republicii Moldova, oricare ar fi ea, fie că vorbim de Aeroport sau în altă parte. Până la urmă, nu este vorba că este Aeroport, este vorba de traversarea frontierei de stat, indiferent pe unde o traversează”, a declarat deputatul PAS, Roman Roșca.
Președinta Maia Sandu a confirmat marți, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, că a știut despre vizita liderului separatist la Moscova:
„Cunosc despre vizita lui Krasnoselski la Moscova. Aceasta este încă o dovadă că Chișinăul nu este un impediment în identificarea unei soluții. Noi ținem conducta deschisă! Ne dorim cât mai repede ca oamenii din regiunea transnistreană să aibă curent, căldură și apă. Și, respectiv, dacă această vizită rezolvă problema – nu are decât să o rezolve”, a menționat președinta Maia Sandu. Potrivit ei, Chișinăul „o să permită ca gazele să ajungă în regiunea transnistreană. Ne dorim ca această criză umanitară să se încheie cât mai repede, dar vom continua să luăm toate măsurile pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu.
Amintim, în 2023, Parlamentul a aprobat, în lectura a doua, legea criticată de Kremlin și Tiraspol prin care sunt introduse pedeapse penale pentru separatism, cu votul a 60 de deputați ai partidului de guvernământ „Acțiune și solidaritate” (PAS). Astfel, acțiunile de separatism săvârșite de persoane fizice se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 5 ani. Dacă sunt comise de persoane juridice, cu o amendă de 150.000-250.000 de lei și privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau lichidarea persoanei juridice.