(VIDEO) Cine totuși minte? Replici acide între activistul Vlad Bilețchi și deputatul Radu Marian. Mărul discordiei: un proiect de lege

Ala Găină

Un proiect de lege ce ar plafona suma chiriilor pentru apartamente sau spații comerciale în baza evaluării imobilelor a stârnit discuții aprinse pe rețelele sociale. Activistul politic, Vlad Bilețchi, a publicat ieri un clip video în care acuză guvernarea PAS că încearcă să încurajeze plata la negru a chiriilor, reducând astfel veniturile statului din locațiuni. Replica deputatului PAS, Radu Marian, nu a întârziat să apară. El a declarat că acest lucru este un fals. Ulterior, Bilețchi a postat pe rețelele sociale dovada că Radu Marian ar răspândi minciuni. 

„Parlamentul Republicii Moldova cică își propune să plafoneze sumele de bani cu care pot fi date în locațiune spațiile persoanelor fizice și juridice. Nu contează dacă este vorba de un apartament sau un spațiu comercial, statul spune că nu ai voie să dai în chirie acest spațiu mai scump decât o anumită sumă de lei pe lună. Respectiv, au pus aceste limite. Până la suma de 2 milioane de lei, este vorba de maxim 5 mii de lei pe lună plată pentru chirie. La prima vedere pare o chestiune bună să nu ceară prea mulți bani pentru chirie cei care sunt proprietari de apartamente și spații comerciale. Asemenea proiecte de legi însă se fac pentru a părea bine pentru oameni, iar în realitate va fi exact invers. Ce se va întâmpla concret, În primul rând, statul nu are dreptul să intervină în felul în care noi ne gestionăm proprietatea privată, este proprietatea proprie și omul decide singur cu cât o cumpără, cu cât o vinde, cu cât o dă în chirie. 

Orice imixtiune pe piața liberă este opusul democrației, așa cum Republica Moldova își dorește să adere la valorile și principiile europene ale pieței libere. Nimeni nu este în drept să vă dicteze la ce preț să vindeți sau să dați în chirie bunurile personale”, a declarat Vlad Bilețchi.

Potrivit lui Bilețchi, prețul la chirii nu va scădea, ci va fi încurajată plata acestora la negru și prosperarea companiilor care evaluează bunurile imobile.

Dacă aveți impresia că după această lege vor scădea chiriile, vă înșelați. Oamenii care până acum dădeau în chirie un apartament cu 300-350-400 sau 500 de euro, de exemplu, vor face contractul legal în limita sumei admisibilă stipulată de această lege, iar restul plății se va plăti la negru, în buzunarul celor care dau în chirie. Nimeni nu va accepta să-și micșoreze veniturile în baza anumitor investiții. Omul care dă în chirie un apartament a investit niște bani în acest imobil. În consecință, statul prin acest proiect de lege va favoriza creșterea veniturilor la negru a populației și, respectiv, acest lucru va duce la scăderea veniturilor la stat. Anul trecut, în 2024, veniturile la buget din chiria apartamentelor persoanelor fizice a crescut cu 30% comparativ cu anul 1023. Deci, oamenii au început să dea în chirie apartamentele legal,

Cu contracte de chirie care au fost raportate la FISC și care au fost impozitate cu 7% la venit. Dacă se va plafona această sumă, veniturile la buget vor scădea, iar restul vor merge la negru. Vă întrebați probabil cine are de câștigat din această chestiune. Unicii care vor avea de câștigat sunt companiile de evaluare, pentru că în acest proiect de lege scrie negru pe alb – în funcție de valoarea de piață a imobilului se va stabili plafonul de chirie al acestuia. Cine stabilește valoarea pe piață? Un expert independent, autorizat. Respectiv, dvs, în calitate de proprietar de apartament sau spații comercial, veți avea interesul să identificați un agent imobiliar care va putea face această evaluare cat mai mare și să puteți da în chirie cu o sumă cât mai mare. Cu alte cuvinte, companiile care prestează servicii de evaluare a bunurilor imobile vor avea de câștigat, pentru că oamenii vor da buzna la ei și vor încerca cumva să se înțeleagă ca să-și poată evalua bunurile mai scump și să dea în chirie mai scump. Statul, în loc să încurajeze legalizarea chiriilor, face în fel și chip ca anumite companii să câștige, iar restul populației să piardă, mascând acest lucru sub grijă majoră că dă nu mai fie scumpe chiriile”, a mai declarat Bilețchi.

Replica deputatului PAS, Radu Marian, nu s-a lăsat așteptată. El a catalogat totul ca fiind un „fals”. Mai mult, deși Vlad Bilețchi a fost singurul care a vorbit despre această schemă, deputatul a scris că „nu știe cine a răspândit acest document”.

„Nu știu de unde s-a luat și cine a răspândit acest document – chipurile extras dintr-un proiect de lege, dar vreau să vă anunț că este un fals. Da, vom aproba în curând un proiect de lege care să aducă mai multă ordine și transparență pe piață imobiliară, dar aceste prevederi nu există în ultimul proiect publicat. Îndemn pe toată lumea să verifice informațiile înainte să creadă tot ce mișcă pe internet”, a scris Radu Marian.

Ulterior, Vlad Bilețchi a venit cu detalii exacte despre modul în care această prevedere s-a încercat a fi introdusă în proiectul de lege.

„La 13 ianuarie a avut loc o ședință la Ministerul Economiei unde au participat părțile interesate în acest proiect de lege (draft). Anume ACESTE prevederi erau incluse în proiectul de lege discutat!

Tot la 13 ianuarie, la ora 17 și 15 minute, de pe mailul oficial al Ministerului Economiei, consultantul principal pe proiecte și politici – Aliona Lupașcu a transmis proiectul CU ACESTE PREVEDERI către cei care au participat, cu solicitarea să vină cu sugestii și propuneri la acest proiect de lege până la 17 ianuarie.

Domnule deputat Radu Marian, întrebați-vă colega deputat – Marina Morozova, care la fel a primit acest proiect pe mail și vedeți cu atenție că ANUME ACESTE prevederi SUNT acolo!

Dle Marian, cine totuși face propagandă și răspândește falsuri?”, a scris Vlad Bilețchi.