Furt din tezaurul dacic al României, în Olanda! Hoții au provocat o explozie pentru a intra muzeul din Assen și au fugit cu Coiful de aur de Coțofenești și alte piese
În dimineața zilei de 25 ianuarie 2025, un incident deosebit de grav a avut loc la sediul Muzeului Drents din Assen, Olanda, unde se desfășura expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”. O explozie a avut loc, distrugând un zid al spațiului expozițional și permițând pătrunderea mai multor persoane în interiorul muzeului. În urma acestui jaf, au fost sustrase patru piese valoroase din expoziție: coiful de aur de la Coțofenești (datat în secolele V-IV î.Hr.) și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (din a doua parte a secolului I î.Hr.), unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, scrie Ministerul Culturii.
Autoritățile olandeze desfășoară toate demersurile necesare pentru identificarea făptașilor și recuperarea tezaurului, l-a notificat sâmbătă premierul olandez pe președintele României Klaus Iohannis, în cadrul unei convorbiri telefonice în urma furtului tezaurului dacic expus la un muzeu din Țările de Jos.
„Înaltul oficial al Regatului Țărilor de Jos și-a exprimat, totodată, profundul regret pentru acest incident fără precedent, cu o semnificație deosebită pentru poporul român”, transmite Administrația Prezidențială.
Directorul muzeului, Harry Tupan, a spus că muzeul arată ca după o bătălie, e plin de cioburi de sticlă și resturi. Potrivit unui purtător de cuvânt al poliției, jaful durat doar câteva minute.
Poliția a găsit o mașină arsă complet lângă un viaduct aflat la câțiva kilometri de oraș și se presupune că e cea folosită de hoți. Procuratura a spus că există imagini cu suspecții și că poliția le va face publice.
Poliția Română a deschis dosar penal pentru furtul tezaurului dacic de la muzeul din Olanda:
„Având în vedere aceste aspecte, s-a relaționat cu Parchetul General, iar în urma analizării situației de fapt, a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat și nerespectarea regimului armelor, muniţiilor şi al materiilor explozive”, transmite IGPR.
În cadrul dosarului penal, se efectuează cercetări, de către procurori din cadrul Parchetului General și specialiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. „Împreună cu autoritățile din Olanda, depunem toate diligențele pentru soluționarea cazului, prin depistarea autorilor și găsirea obiectelor sustrase”, transmite Poliția Română.