Procuratura Generală critică intenția guvernării PAS de a lichida PA și PCOCCS și a crea o nouă procuratură. Într-un comunicat, instituția precizează că acest proces trebuie să fie realizat în urma unor consultări publice ample, avizarea și expertizarea juridică și anticorupție a proiectului.
Procuratura Generale spune că în urma unei analize preliminare a proiectului, au fost identificate riscuri pe termen scurt, mediu și lung, care necesită o abordare și gestionare corespunzătoare.
„În context, remarcăm că reorganizarea sistemului Procuraturii în formula propusă va avea un impact semnificativ asupra termenelor de urmărire penală și procedurilor în desfășurare. Mai mult, este dificil de anticipat termenii de funcționalitate a instituției, care se propune a fi creată, ceea ce va genera intermitențe asupra activității Procuraturii”, se menționează în comunicatul PG.
Totodată, proiectul actului nu conține precizie referitor la interacțiunea instituției propuse pentru constituire cu organele de urmărire penală competente pe întreg teritoriul țării, mai spune Procuratura Generală.
„De asemenea, subliniem că proiectul de Lege va pune în dificultate implementarea efectivă a noii structuri a Procuraturii, aprobată prin ordinul nr.12/3 din 24.01.2025, care vizează Procuratura Generală, procuraturile teritoriale și Procuratura Anticorupție. Consecvent, ținând cont de necesitatea respectării standardelor europene a sistemului Procuraturii și având în vedere angajamentul ferm al țării noastre față de integrarea europeană, considerăm esențială pentru proiectul menționat opinia instituțiilor europene competente, precum Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni, alături de alți actori relevanți în elaborarea proiectelor de legi”, mai spune Procuratura Generală.
Procuratura Generală spune că se va implica plenar în procesul inițiat de forul legislativ, inclusiv prin prezentarea expertizei instituționale, pentru a garanta respectarea independenței sistemului Procuraturii corespunzător prevederilor Constituționale și asigurarea eficienței activității instituției în contracararea infracționalității la nivel național și regional.
Actualele procuraturi specializate urmează să fie lichidate, ceea ce înseamnă și demisia celor doi șefi ai structurilor, Veronica Dragalin și Victor Furtuna.