
(VIDEO) Ministra Justiției, despre opinia Comisiei de la Veneția privind comasarea PA și PCCOCS: ”Poate fi cerută și post-factum”
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a declarat, despre proiectul de lege privind lichidarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS, și crearea PACCO, că „nu este obligatoriu” de consultat cu experții Comisiei de la Veneția și că „se poate face și post factum”, așa cum actuala conducere a mai făcut și în alte cazuri. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la TV8.
„Nu este o obligație de a solicita opinia Comisiei de la Veneția, dar atunci când faci anumite reforme destul de importante pe segmentul justiției, procuraturii, este binevenit să soliciți și opinia Comisiei de la Veneția, pentru a asigura că sunt asigura că sunt respectate anumite standarde, ei au propuneri și de îmbunătățire. Pe toate legile importante de când sunt ministru, pe majoritatea am insistat să fie opinia Comisiei de la Veneția. Aceasta poate fi solicitată în timpul elaborării și post-factum. După ce voi participa la consultări în Parlament voi răspunde dacă vom solicita opinia Comisiei de la Veneția (n.r. privind comasarea PA și PCCOCS)”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.
Întrebată despre riscurile lichidării celor două procuraturi, ministra Justiției a declarat că este esențial să ne asigurăm că nu va fi afectată continuitatea dosarelor.
„Ministerul Justiției a venit în cadrul unei conferințe de presă cu 3 opțiuni și soluții. Analiza a fost înaintată Parlamentului pentru eventuale discuții. Parlamentul a înregistrat un proiect de lege care cumva prevede o altă opțiune. Este o opțiune mult mai complexă. Ministerul cumva a ținut cont că atunci când am identificat cele 3 opțiuni, să asigurăm o continuitate a angajamentului, continuitatea activității pe dosare, inclusiv să fie un proces cât mai soft, să zic așa”, a declarat ministra Justiției.
Procuratura Anticorupție și PCCOCS vor fi lichidate și în locul lor va fi creată Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate. Proiectul de lege în acest sens a fost prezentat astăzi de deputatul PAS, Igor Chiriac. Noua instituție va fi condusă de către un șef interimar, a precizat deputatul PAS.
Actualele procuraturi specializate urmează să fie lichidate, ceea ce înseamnă și demisia celor doi șefi ai structurilor, Veronica Dragalin și Victor Furtuna.
Procuratura Generală critică intenția guvernării PAS de a lichida PA și PCOCCS și a crea o nouă procuratură. Într-un comunicat, instituția precizează că acest proces trebuie să fie realizat în urma unor consultări publice ample, avizarea și expertizarea juridică și anticorupție a proiectului.