Sprijin financiar istoric: UE va aloca aproape 2 miliarde de euro pentru Republica Moldova

Adrian Sirbu

Parlamentul European (PE), Comisia Europeană (CE) și Consiliul European au ajuns miercuri, 19 februarie, la un acord privind Facilitatea de Creștere pentru R. Moldova.

Conform unui comunicat al Parlamentului European, noul plan, în valoare de 1,9 miliarde de euro, urmărește să sprijine țara noastră „în accelerarea reformelor socio-economice, consolidarea rezilienței și avansarea integrării în UE, în atenuarea impactului profund asupra Moldovei cauzat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Statele membre ale UE au convenit să aloce 520 de milioane de euro sub formă de granturi – o creștere de 100 de milioane de euro față de propunerile inițiale – alături de 1,5 miliarde de euro sub formă de împrumuturi cu dobândă redusă. Această ajustare asigură că Moldova poate implementa reforme fără a acumula datorii nesustenabile.

Facilitatea oferă 18% prefinanțare, față de 7% inițial, din sprijinul total, permițând desfășurarea rapidă a resurselor pentru a aborda securitatea energetică, infrastructura anticorupție și modernizarea serviciilor publice. Consolidarea capacității administrative: Un procent special de 20% din fondurile de grant va consolida instituțiile din Moldova prin sisteme de guvernanță digitală, formarea funcționarilor publici și reforme judiciare – condiții prealabile pentru gestionarea eficientă a fondurilor UE (…)”, se mai menționează în comunicat.

Ajutorul de 1,8 miliarde de euro pentru Moldova a fost anunțat pe 10 octombrie 2024, de către președinta Comisiei Europene. Ursula von der Leyen, aflată într-o vizită oficială la Chișinău. Peste 400 de milioane de euro reprezintă componenta de grant, iar restul banilor sunt împrumuturi în condiții avantajoase.