Eliberarea controversată a lui Alexandr Sinigur, fost lider al unei grupări criminale, își are originea într-o modificare legislativă operată în 2008 de Partidul Comuniștilor. Fosta președintă a Comisiei Juridice, Olesea Stamate, explică faptul că schimbările din Codul Penal au redus pedeapsa pentru banditism, permițând astfel avocaților lui Sinigur să ceară comutarea pedepsei inițiale de detenție pe viață.
Cum a fost redusă pedeapsa?
În 2006, Alexandr Sinigur a fost condamnat la detenție pe viață pentru infracțiuni extrem de grave. Totuși, în 2008, Parlamentul a modificat Articolul 283 din Codul Penal, reducând pedeapsa maximă pentru banditism la 15 ani.
„Avocații domnului au depus o cerere cu privire la comutarea pedepsei lui, deoarece articolul în baza căruia a fost condamnat prevedea inițial detențiune pe viață, dar la sfârșitul anului 2008, pedeapsa maximă a fost redusă la 15 ani. În 2021, când se apropia acest termen, avocații au solicitat comutarea, iar prima instanță a acceptat”, a explicat Olesea Stamate.
Astfel, pedeapsa lui Sinigur a fost redusă la 30 de ani de închisoare. Cu toate acestea, în 2024, acesta a fost eliberat înainte de termen, în baza articolului 91 din Codul Penal, privind eliberarea condiționată.
Controversa din jurul eliberării
Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) s-a opus aplicării articolului 91, argumentând că Sinigur nu și-a îndeplinit toate obligațiile legale pentru a beneficia de eliberare.
„Judecata nu a ținut cont de ceea ce a prezentat penitenciarul – că nu a făcut toate programele, că nu a întreprins toate măsurile necesare. El trebuia să se elibereze în 2045, dar l-au eliberat din sala de judecată”, a declarat Anatolie Falcă, directorul ANP.
Potrivit Olesei Stamate, eliberarea lui Sinigur nu s-a făcut în baza unei amnistii, ci exclusiv în temeiul legislației existente, modificată în 2008.
Cine este Alexandr Sinigur?
Condamnat în 2006 după extrădarea din Rusia, Alexandr Sinigur, alias „Синий”, a fost găsit vinovat de crearea și conducerea unei grupări criminale, banditism, luare de ostatici, tentativă și omor premeditat în circumstanțe agravante, șantaj și privațiune ilegală de libertate.
Decizia instanței de a-l elibera înainte de termen a stârnit reacții puternice și a readus în discuție problemele din sistemul judiciar, în special impactul modificărilor legislative asupra pedepselor pentru infracțiuni grave.