(VIDEO) Viorel Cernăuțeanu spune că au fost eliberați din detenție nu șapte, ci mai mulți deținuți extrem de periculoși: „Prezentau risc sporit atunci când erau în penitenciar”

Ala Găină

În ultimul an au fost eliberați din detenție nu șapte, ci mai mulți deținuți extrem de periculoși, condamnați pentru infracțiuni deosebit de grave. O spune șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, într-o intervenție la TV8. Mai mult, șeful poliției spune că acești interlopi prezentau risc sporit de securitate  atunci când erau în penitenciar.

„La general, aceste persoane au prezentat un risc sporit inclusiv în momentul când erau în penitenciar, nu doar la libertate. Ce ține de compartimentul ordine și securitate, poliția va întreprinde toate acțiunile ca cetățenii să se simtă în siguranță și să nu admită comiterea unor infracțiuni pentru care au fost închiși, dar și toate tipurile de infracțiuni. În ultimii ani, avem cea mai scăzută rată raportată la aspecte de contravenții de securitate și cu caracter sexual”, a declarat șeful IGP.

Potrivit lui Cernăuțeanu, nu toți au ieșit la libertate în baza prevederilor legii amnistiei. Acesta dă asigurări că fiecare din cei eliberați este ținut în evidență.

„Noi avem obligativitatea, inclusiv cu cei eliberați, să lucrăm cu fiecare în parte. Noi la fiecare am ajuns, fiecare dintre ei a fost luat în controlul Legii 50 din 2002 ceea ce ține de combaterea crimei organizate”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Până în 2021, Legea amnistiei nu permitea reducerea pedepsei pentru deținuții condamnați pe viață. Totuși, majoritatea parlamentară a operat modificări legislative în acel an, adoptând o serie de amendamente care au deschis calea eliberării acestora.

Inițial, legea a fost modificată pentru a permite comutarea detenției pe viață la o pedeapsă de 30 de ani de închisoare. Ulterior, în iulie 2022, PAS a votat un nou amendament care a eliminat obligația de a demonstra lipsa riscului de recidivă pentru aplicarea amnistiei în cazul condamnaților pe viață. În noiembrie 2022, un alt amendament a consolidat această modificare, introducând oficial posibilitatea comutării pedepsei pe viață cu 30 de ani de detenție.

În urma modificărilor operate, au fost eliberați din închisoare mai mulți interlopi condamnați la închisoare pentru comiterea mai multor infracțiuni deosebit și excepțional de grave, comise atât în Republica Moldova, cât și în afara țării. 

Modificările legislative, prin care a fost posibilă eliberarea deținuților, au fost introduse de deputata Olesea Stamate. Ulterior, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat excluderea acesteia din partid și i-a cerut să-și depună mandatul de parlamentar.

Olesea Stamate a declarat că problema nu constă în legea propriu-zisă, ci la aplicarea acesteia. Parlamentara afirmă că, acum doi ani, în cadrul partidului, au fost discutate riscurile pe care le comportă această lege și s-a constatat că nu există niciun pericol.

Mai mult, în urma scandalului, Anatolie Falcă, șeful Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), și-a prezentat demisia, la scurt timp după ce premierul Dorin Recean i-a cerut public să părăsească funcția.

Între timp, deputații au operat de urgență noi modificări legislative, astfel încât persoanele condamnate la detenție pe viață să nu poată beneficia concomitent de comutarea pedepsei pe amnistie și de liberare condiționată.