Ziua durerii naționale: Victimele foametei organizate din 1946-1947, comemorate în a treia sâmbătă din aprilie

Adrian Sirbu

În cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie, este marcată Ziua comemorării victimelor foametei din 1946-1947. Potrivit documentelor, foametea din RSSM a fost de zece ori mai devastatoare decât în Rusia și de 5 ori decât în Ucraina.

Începând cu anul 1946, imediat după anexarea forțată a Basarabiei la URSS, Moldova a trecut prin una dintre cele mai cumplite tragedii umanitare ale secolului XX.

Regimul sovietic a impus politici agricole abuzive, inclusiv cote obligatorii de livrare a produselor alimentare, confiscarea rezervelor și interzicerea consumului din propria producție, care a dus la o foamete de proporții catastrofale, cunoscută astăzi drept „foametea organizată”.

Primele semne că vine foametea în Moldova sovietică au fost atacurile asupra depozitelor de grâne începute la sfârșit de februarie 1946 și care au continuat până la început de iunie 1946, în total fiind înregistrate cel puțin 30, cu 3 200 de participanți, în sud, centru și nord.

Vara anului 1946 a fost deosebit de secetoasă, după ce câţiva ani la rând plouase puţin şi aproape că nu căzuse zăpadă. Cu toatea acestea, statul a fixat cote obligatorii la cereale atât pentru anul 1946 cât şi pentru anul următor. În afară de cereale, agricultorii erau obligaţi să predea statului fân, floarea soarelui, cartofi, carne, lapte, brânză, lână, ouă.

Adeseori, cotele obligatorii erau colectate chiar în timpul treieratului cerealelor. După predarea unor cantităţi de cereale, veneau înştiinţări şi somaţii despre alte îndatoriri, până când au fost epuizate toate rezervele.

În perioada decembrie 1946 – august 1947, peste 123 000 de oameni au murit, iar alte aproximativ 400 000 de persoane au fost grav afectate de malnutriție, supraviețuind cu greu, în condiții inumane.

De aceea, foametea postbelică din RSS Moldovenească reprezintă cel mai traumatizant fenomen din istoria recentă a ţării, mai cumplit decât deportările în masă după numărul de vieți omenești pierdute în timp de pace. Un număr impunător de documente de arhivă indică asupra factorului politic ca declanşator al cataclismului social şi al dezastrului umanitar care a urmat.

Satele și orașele Moldovei au fost martore ale unei suferințe inimaginabile, inclusiv a unor cazuri de canibalism, ceea ce reflectă gravitatea extremă a situației.

Amintim că, pe 7 aprilie 2022, Parlamentul R.Moldova a votat instituirea Zilei comemorării victimelor foametei organizate din anii 1946-1947, contribuind astfel la recunoașterea adevărului istoric, lucru important, spun autoritățile, prin restabilirea memoriei colective a poporului nostru.