Bucureștiul a aprobat controlul comun la vama Giurgiulești-Galați, pe sensul de intrare în România

Ala Găină

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege de ratificare a Acordului între Guvernele României și Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) – Giurgiulești (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare din România.

Actul normativ are ca scop facilitarea tranzitului de persoane și accelerarea circulației mărfurilor, ca parte a procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană și a sprijinului acordat economiei ucrainene, grav afectate de război, în cooperare cu Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, se precizează în raportul Comisiei de apărare, informează Agerpres.

Conform sursei citate, Acordul prevede implementarea controlului coordonat în punctul de trecere Galați – Giurgiulești, stabilind cadrul juridic bilateral, modul de organizare a controlului, atribuțiile personalului implicat, protecția datelor personale, procedurile de aplicare.

„Prin acest Acord se creează cadrul juridic bilateral necesar implementării conceptului de control coordonat în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) – Giurgiulești (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România, în același mod în care se desfășoară în prezent în punctul de trecere a frontierei de stat Albița (România) – Leușeni (Republica Moldova)”, se arată în expunerea de motive a proiectului inițiat de Guvern.

Acest acord se aplică pentru o perioadă de 12 luni care începe să curgă de la data la care controlul coordonat devine operațional. Orice prelungire a valabilității Acordului pentru noi perioade de 12 luni este decisă prin acordul părților, în baza evaluării în comun a rezultatelor sistemului de control, prelungirea realizându-se pe cale diplomatică.

Potrivit Acordului, controlul coordonat este definit ca fiind controlul la trecerea frontierei efectuat separat de către personalul de control al statului de ieșire urmat consecutiv de personalul statului de intrare, efectuat pe teritoriul unui singur stat.