
CUNOAȘTE VIITORUL PREȘEDINTE: Victor Ponta, candidat independent
Victor Ponta candidează din nou la Președinția României, dar de această dată ca independent, după ce, în 2014, a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Klaus Iohannis.
Victor Ponta s-a născut în 1972, în București. Numele de familie, ușor neobișnuit, îl datorează unui strămoș italian, „Ponte”.
Victor Ponta a studiat dreptul în România și Italia, apoi l-a predat și l-a practicat. Astfel a ajuns în atenția opiniei publice la sfârșitul anilor ’90. Era pe atunci un energic procuror în lupta cu corupția și curând a fost numit șeful Biroului de Combatere a Spălării Banilor. Într-o Românie bolnavă de corupție, era cea mai buna soluție pentru un tânăr care voia o carieră politică.
Înainte să împlinească 30 de ani a intrat în guvern ca șef al Corpului de Control, iar apoi a trecut prin mai multe portofolii ministeriale. Și-a creat în partid propriul fief: Tineretul Social Democrat, căruia i-a dat o identitate nouă în jurul figurii emblematice a lui Che Guevara, unul dintre idolii lui Ponta.
La începutul lui 2010, cu nici o săptămână înainte de Congresul PSD, Ponta a anunțat că va candida la președinția partidului. Aparent o candidatură surpriză, însă Ponta a reușit să adune voturi atât de la vechea, cât și de la noua gardă a social-democraților și l-a învins pe Geoană, devenind în februarie noul președinte al PSD.
Pe 7 mai 2012, Victor Ponta a devenit cel mai tânăr prim-ministru din istoria României. A promis „cel mai competent și cel mai cinstit guvern pe care l-a avut România”.
Pe 20 septembrie 2014, Ponta și-a lansat candidatura la prezidențiale, tocmai în ziua în care a împlinit 42 de ani.
Deși în primul tur Ponta a avut un avans confortabil, al doilea tur de scrutin s-a terminat cu victoria detașată a lui Iohannis, pe fondul acestor proteste și al unei mobilizări importante la vot.
În 2015, Victor Ponta a demisionat din functia de președinte al PSD, în urma anchetei DNA pornite în dosarul Turceni-Rovinari, dosar în care, ulterior, în mai 2018, soluția primită a fost de achitare în primă instanță.
În octombrie 2015 are loc tragedia din clubul Colectiv, iar Ponta demisionează din funcția de premier al României, după ce 25.000 de oameni au ieșit în stradă cerându-i să plece de la Palatul Victoria.
În următorii doi ani, fostul președinte al PSD pregătește terenul pentru lansarea unui nou partid, bineînțeles cu oameni din PSD, astfel că în 2018 anunță formarea partidului PRO România, alături de Daniel Constantin și Sorin Pâslaru.
În primăvara anului 2024 încep să apară informații în spațiul public, citate ”pe surse”, că mai mulți membri ai partidului PRO România negociază cu AUR o alianță politică sau electorală pentru alegerile locale și europarlamentare.
La scurt timp după aceste zvonuri, în octombrie, Ponta încheie o înțelegere cu șefii PSD și revine oficial în acest partid, deschizând lista candidaţilor PSD Dâmboviţa pentru Camera Deputaţilor. Bineînțeles, el a fost ales deputat al PSD fără probleme.
În martie 2025, Victor Ponta este, din nou, exclus din PSD, la doar o zi după ce și-a depus candidatura la Președinția Românie. Înainte ca el să fie dat afară, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, anunțase că va propune Consiliului Politic Naţional al partidului excluderea din partid a lui Victor Ponta, deoarece candidatul oficial la Președinția României, susținut de PSD, este fostul liberal Crin Antonescu.
La lansarea candidaturii sale, la Biroul Electoral Central, Ponta a adus șepci roșii, în stilul lui Donald Trump, și a ținut un discurs de ”suveranist”, vorbind despre ”cei care au un drept suveran la sănătate, la educație, la pensie, la respect”, dar și despre Dumnezeu, care i-a dat ”o lecție acum 10 ani”.