Cea de-a doua ediție a Săptămânii Educației s-a încheiat cu un eveniment dedicat viitorilor absolvenți de liceu din întreaga țară

Adrian Sirbu

Săptămâna Educației s-a încheiat astăzi cu un eveniment festiv din cadrul campaniei „Învață în Moldova”, care a avut drept scop promovarea studiilor superioare și a profesiei pedagogice. În sala de la Chișinău Arena s-au întrunit circa 4000 de absolvenți de liceu din toată țara.

Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării, a evidențiat investițiile din ultimii cinci ani în universitățile din țară și schimbările care s-au produs.

Am încercat prin campania Învață în Moldova să vă oferim informații despre sistemul nostru universitar așa cum este astăzi. Nu așa cum era zece ani în urmă, nu așa cum cred părinții voștri că ar fi, nu așa cum era când au învățat verișorii sau frații voștri mari. Dar așa cum este astăzi, după 5 ani de investiții și modernizare fără precedent. Cu laboratoare și săli de curs noi, cu profesii ale viitorului, cu cămine renovate, cu programe duble cu România, cu programe de studii înnoite, cu profesori cu experiență de ultimă oră pe piața muncii, cu competiție acerbă la unele specialități. Așa imperfect cum este, dar mai puternic și competitiv decât era ieri”, a spus ministrul.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat în discursul său necesitatea atragerii tinerilor în cariera didactică, îndemnându-i pe viitorii absolvenți să aleagă să învețe în Moldova:

Dacă v-aș spune cât de mult aș vrea să rămâneți acasă, în Moldova, unde, pentru prima dată în mult timp, trăim speranța de a deveni un stat european modern, mi-ați urma sfatul? Dacă v-aș spune că investim circa 500 de milioane de lei în universități, cea mai mare investiție făcută vreodată, ați rămâne să studiați acasă? Dacă v-aș spune că bursele la pedagogie au fost dublate – de la 1600 la 3460 de lei lunar și că după absolvire primiți o indemnizație de 200 de mii de lei ca să predați în localitățile noastre, unde primiți și compensarea cheltuielilor de chirie și utilități, ați alege să fiți profesor?”

Liliana Nicolaescu-Onofrei, președinta Comisiei Parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, a completat discursurile printr-un apel la unitate în susținerea reformelor educaționale și în valorizarea efortului didactic.

Astăzi, unii dintre noi nu știm cum era școala mai înainte, părinții de azi cred că școala ar trebui să fie cea de mâine, noi credem că ar trebui să fie așa cum am învățat noi, iar voi, cei tineri, credeți că trebuie să fie cu totul altfel. Însă, indiferent de cum a fost sau cum va fi învățământul, cei care au fost mereu prezenți și cărora le datorăm parcursul nostru în viață sunt profesorii”, a afirmat Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Ulterior, scena a fost ocupată de cinci invitați speciali, care au împărtășit experiențele lor din clasă și au transmis mesaje motivaționale către cei care intenționează să urmeze o carieră în domeniul pedagogiei.

Programul evenimentului a inclus și un târg al ofertelor educaționale ale universităților, la care au participat sute de elevi, profesori, părinți și reprezentanți ai instituțiilor de învățământ din întreaga țară.

După partea oficială, publicul s-a bucurat de un program artistic.

Campania „Învață în Moldova” a fost lansată în luna februarie de MEC în comun cu universitățile publice. Obiectivul acesteia este ca 6 din 10 absolvenți de licee să fie înmatriculați la universitățile din țară, aceasta însemnând o creștere de cel puțin 7% a admiterii la studii superioare de licență sau un număr total de 17 000 de studenți admiși la universități. În cadrul campaniei, au fost organizate vizite a cca 7 000 de absolvenți de licee și colegii în instituțiile de învățământ superior din țară și vizite ale reprezentanților universităților în licee și colegii, 10 târguri educaționale în centrele raionale din țară.