Rusia devine prima țară care recunoaște oficial regimul taliban din Afganistan

Adrian Sirbu

Rusia a devenit, joi, prima țară din lume care recunoaște oficial guvernul taliban din Afganistan, instaurat în urma preluării puterii în august 2021, anunță Ministerul rus de Externe într-un comunicat preluat de CNN. Decizia a fost concretizată prin acceptarea oficială a noului ambasador taliban la Moscova, Gul Hassan Hassan, care și-a prezentat scrisorile de acreditare adjunctului ministrului rus de externe, Andrei Rudenko.

Credem că recunoașterea oficială a guvernului Emiratului Islamic al Afganistanului va impulsiona cooperarea bilaterală productivă între țările noastre în diverse domenii”, se arată în declarația ministerului rus. Rusia își exprimă interesul pentru colaborări comerciale și economice, în special în energie, transport, agricultură și infrastructură. De asemenea, Moscova promite sprijin în consolidarea securității regionale și în combaterea terorismului și a criminalității legate de droguri.

Ministerul afgan de externe, condus de regimul taliban, a salutat decizia ca fiind „pozitivă și importantă”, într-o postare pe rețeaua X (fostul Twitter), însoțită de imagini de la o întâlnire între șeful diplomației de la Kabul, Amir Khan Muttaqi, și ambasadorul Rusiei în Afganistan, Dmitri Jirnov.

Gestul Rusiei are o semnificație istorică aparte: Uniunea Sovietică a purtat un război sângeros de nouă ani în Afganistan, încheiat în 1989 prin retragerea trupelor sovietice, înfrânte de mujahedinii afgani – dintre care unii aveau să formeze nucleul actualei conduceri talibane.

După retragerea haotică a SUA din Afganistan, în 2021, Rusia a fost una dintre puținele țări care și-au menținut prezența diplomatică la Kabul. În aprilie 2025, Rusia a eliminat oficial talibanii de pe lista sa cu organizații teroriste.

În timp ce talibanii au relații diplomatice de lucru cu China, Emiratele Arabe Unite și Qatar, niciuna dintre aceste țări nu a recunoscut oficial regimul ca guvern legitim al Afganistanului.

În ciuda lipsei recunoașterii formale din partea majorității comunității internaționale, talibanii au reușit să încheie acorduri comerciale, inclusiv un contract de extracție de petrol cu o companie chineză în 2023. Regimul de la Kabul a depus eforturi și pentru a obține recunoașterea din partea unui alt fost adversar: Statele Unite.

CNN notează că, după realegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, în ianuarie 2025, dialogul diplomatic cu talibanii s-a intensificat. În martie, doi cetățeni americani au fost eliberați din detenție în Afganistan, iar SUA a retras recompensele oferite anterior pentru capturarea a trei lideri talibani.

Totodată, regimul de la Kabul a propus deschiderea unui birou cu statut similar unei ambasade în Statele Unite, pentru a gestiona relațiile bilaterale. Discuțiile continuă, iar oficialii americani ar fi încurajat talibanii „să își asume riscuri” pentru a deschide calea unei posibile recunoașteri oficiale în viitor.