Andrei Năstase lansează un apel public către Maia Sandu: „Promulgarea legii 244/2025 ar însemna o lovitură directă dată avocaturii independente”

Adrian Sirbu

Fostul ministru de Interne și lider al protestelor antioligarhice, Andrei Năstase, a lansat un apel public către președinta Maia Sandu, cerându-i să nu promulge controversata Lege nr. 244/2025, care, potrivit acestuia, ar compromite grav independența profesiei de avocat în Republica Moldova. Într-un manifest transmis live pe rețelele sociale, Năstase avertizează că adoptarea acestei legi ar marca „prăbușirea ultimului bastion al apărării împotriva nedreptății”.

Semnătura de promulgare a unei legi valorează mai mult decât o procedură. Este o garanție împotriva abuzurilor și nedreptăților”, a declarat Năstase, subliniind că actualul proiect legislativ impune „restricții arbitrare și neconstituționale”, desființează dreptul avocaților de a-și alege conducerea și introduce un „control politic mascat” asupra organelor de autoguvernare ale profesiei.

Năstase susține că legea încalcă principii esențiale precum consultarea, transparența și respectul reciproc și a fost adoptată „în grabă, în tăcere, fără dialog, fără onoare”. Acesta avertizează că efectele vor fi resimțite nu doar în rândul avocaților, ci în întreaga societate: „Când avocatul este redus la tăcere, cetățeanul e singur în fața abuzului”.

Amintind de propriul exil din 2012, când a fost nevoit să-și ia familia și să părăsească țara din cauza persecuțiilor orchestrate de oligarhi, Năstase a subliniat că Uniunea Avocaților a fost atunci „singurul scut” pentru cei persecutați de un sistem capturat.

Fără avocați liberi, nu ar fi existat Platforma DA, protestele masive și nici alegerile care au permis schimbarea regimului. Ce-ar fi fost dacă Uniunea Avocaților ar fi fost, atunci, controlată exact așa cum vrea actuala majoritate să o controleze acum – pe modelul procuraturii lui Plahotniuc?”, întreabă retoric fostul demnitar.

Andrei Năstase susține că această lege „nu este o dispută de breaslă”, ci „o bătălie pentru libertatea fiecărui om din această țară”, și face apel la președinta Maia Sandu să își asume rolul de garant al Constituției, nu de complice la încălcarea acesteia: „Poporul nu mai vrea răfuieli politice. Vrea un Președinte care să vegheze asupra Constituției”.

El a încheiat manifestul solicitând oficial respingerea legii și retrimiterea acesteia în Parlament, în contextul în care Uniunea Avocaților a anunțat declanșarea unei greve generale a avocaților, începând cu 15 iulie.