Mitropolia Basarabiei cere retragerea cetățeniei române pentru clericii rusofili ai Mitropoliei Chișinăului: „Slujesc intereselor unui stat agresor”

Adrian Sirbu

Mitropolia Basarabiei, structură canonică a Bisericii Ortodoxe Române în Republica Moldova, solicită autorităților de la București să retragă cetățenia română tuturor ierarhilor și clericilor Mitropoliei Chișinăului aflate subordonate Patriarhiei Moscovei, acuzându-i de acțiuni „antiromânești, antieuropene și antiortodoxe”.

Într-un comunicat public, Mitropolia Basarabiei denunță implicarea activă a acestor clerici „într-un război hibrid împotriva identității românești, a valorilor creștine autentice și a unității naționale”, numind inclusiv episcopii Marchel de Bălți, Ioan de Soroca, Petru de Ungheni și preotul Iulian Rață printre cei vizați.

Nu putem accepta ca unii să culeagă roadele generoase ale solidarității românești, în timp ce sădesc semințele dezbinării, urii și propagandei rusești”, se arată în mesajul Mitropoliei.

Biserica Ortodoxă Română din Basarabia acuză acești clerici că, după ce au fost formați în instituții teologice din România, revin în Republica Moldova pentru a promova agenda geopolitică a Kremlinului. Drept urmare, Mitropolia anunță că de acum înainte vor fi acceptați la studii în România doar tinerii aflați sub binecuvântarea ierarhilor Mitropoliei Basarabiei.

Mitropolia lansează și un avertisment față de implicarea preoților în politică, menționând legături directe între clerici ai Mitropoliei Chișinăului și personaje politice controversate precum Victoria Furtună, Ilan Șor, Alexei Lungu, Alexandr Nesterovschi, Evghenia Guțul și Vasile Tarlev — considerați „membri ai unei grupări criminale cu legături la Kremlin”.

De asemenea, Mitropolia Basarabiei reacționează dur la declarațiile episcopului Marchel de Bălți, care a susținut că „bisericile moldovenești devin proprietatea statului român după revenirea la Mitropolia Basarabiei”. În replică, reprezentanții Mitropoliei afirmă că această afirmație este „o minciună sfruntată” și o „tentativă de manipulare grosolană”.

Bisericile sunt și vor rămâne proprietatea comunităților religioase sau a Ministerului Culturii, conform legislației în vigoare”, subliniază comunicatul.

Mitropolia avertizează că aceste acțiuni și declarații subversive, propagate prin rețele de bloguri, site-uri și conturi false pe rețelele sociale, reprezintă un risc major pentru pacea socială, identitatea și viitorul românesc al Republicii Moldova.