OPINIE | Alexandru Tănase, despre deputații-vedetă: „Nu trebuie să scrii legi. Nici să le citești. E suficient să ridici mâna cum cere partidul iubit”

Adrian Sirbu

În sfârșit, cineva a avut curajul să spună adevărul gol-goluț! „Nu toți deputații trebuie să știe să scrie legi” – perfect adevărat! Eu aș merge chiar mai departe: dar de ce ar trebui să le și citească? Sau, mai grav, să înțeleagă ce votează?! Haideți să fim serioși – într-o eră a rețelelor sociale, un influencer carismatic cu mii de followeri e mult mai util în procesul legislativ decât un jurist pisălog care tot freacă menta cu articole de lege și alineate din Constituție.

Și acum, partea cu adevărat delicioasă: „Legile ar trebui să fie emanația executivului”. Corect! TREBUIE!

Doar că… nu sunt. Viața bate filmul.

Dacă aruncăm un ochi prin Monitorul Oficial, vedem limpede că, în actuala legislatură, cele mai buclucașe inițiative vin direct din Parlament și nu de la Guvern. Codul Electoral, Codul Penal, Codul Civil, Codul de procedură civilă, Legea privind Institutul Național al Justiției, Legea amnistiei sau Legea cu privire la Procuratură etc. – toate au fost tunate, modificate și retușate cu zeci de amendamente propuse chiar de deputați. Probabil în momentele lor de profundă inspirație… între o conferință de presă și un live pe Facebook.

Inclusiv buclucașa modificare a Legii avocaturii nu vine de la Guvern, ci direct de la un deputat cu impulsuri „reformatoare”. Așadar, dacă tot nu renunțăm (încă) la ideea că Parlamentul ar trebui să fie o instituție serioasă, poate că n-ar strica să păstrăm pretenția minimă ca aleșii neamului să știe să citească. Nu să scrie legi – Doamne ferește! – ci măcar să poată citi, ca să știe când să ridice mâna așa „cum cere partidul iubit”.

Până una alta, cât Parlamentul n-a fost rebotezat în „Casa Vedetelor” și competența nu e scoasă oficial din uz, eu zic să păstrăm o urmă de speranță că deputații vor fi altceva decât niște recuzită cu microfon.