Proiect în Parlamentul României prin care eroii de la Nistru vor fi recunoscuți drept veterani ai armatei române
Eroii războiului moldo-rus din 1992 ar putea fi recunoscuți drept veterani ai armatei române. Un proiect de lege în acest sens urmează a fi propus de copreședintele AUR, senatorul Claudiu Târziu.
La împlinirea a 30 de ani de la declanșarea războiului de pe Nistru, Claudiu Târziu a organizat, în calitate de președinte al Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senat, în Parlamentul României, dezbaterea cu titlul „Să nu ne uităm eroii! 30 de ani de la războiul ruso-român de pe Nistru”.
„Războiul declanșat de forțele pro-ruse împotriva românilor de peste Prut, la 2 martie 1992, este o rană încă deschisă, la 30 de ani de la tragedia care a răpit viețile a 299 de români.
Memoria publică ar trebui să fie mai vie, iar datoria autorităților noastre este de a evoca anual acest eveniment în care au plătit cu sînge sute de români.
În noaptea de 1-2 martie 1992, Armata a 14-a Rusă și trupele regimului pro-moscovit de la Tiraspol au atacat cel de-al doilea stat românesc, după ce a devenit membru ONU.
Au fost peste patru luni de ostilități militare în zona nistreană, la capătul cărora a fost semnat un armistițiu între Federația Rusă și Republica Moldova, valabil și azi, dar care se poate denunța oricînd.
Negicierile pentru stingerea conflictului continuă, dar, între timp, România a fost exclusă de la masa tratativelor, chiar dacă este o parte evident interesată în chestiune.
Să nu-i uităm nici o clipă pe eroii de la Nistru, pe cei care ar trebui recunoscuți drept veterani ai armatei române, statut pentru care voi iniția un proiect legislativ și mă voi lupta să devină realitate”, a declarat Claudiu Târziu.
Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Centrul Român de Studii și Strategii, Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române și Asociația Răsăritul Românesc din Chișinău. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai mediului academic și militar, oameni politici, jurnaliști și lideri de opinie din ambele state românești.