În prezent, cinci țări au statut de candidat pentru aderarea la UE: Macedonia de Nord (aplicată în 2004), Albania (în 2009), Serbia (în 2009), Turcia (în 1987) și Muntenegru (în 2008).
După Ucraina, și Georgia a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană
Premierul georgian Irakli Garibashvili a semnat o cerere de aderare a țării sale la UE, relatează Эхо Москвы. Semnând documentul, el a numit această zi drept una „istorică”.
„Astăzi este o zi istorică pentru Georgia. În numele statului, semnez o cerere de aderare la Uniunea Europeană. Cererea de aderare la UE este o altă etapă importantă pe calea integrării europene a Georgiei. Un demers care deschide o nouă etapă în istoria noastră”, a spus premierul Georgiei.
Potrivit lui Garibashvili, viitorul european este un program și un plan de acțiune incontestabil pe care poporul georgian le-a stabilit pentru toate guvernele. Prim-ministrul consideră că astăzi se pun bazele unui proces istoric care va conduce Georgia la apartenența la familia europeană.
La 28 februarie, președintele Zelenski a semnat o cerere de aderare a țării sale la Uniunea Europeană. Ulterior, Parlamentul European a aprobat o rezoluție prin care a solicitat Comisiei Europene și Consiliului Uniunii Europene să examineze demersul Kievului, astfel încât Ucraina să obțină statut de țară candidat la aderare.
Preşedinţii din opt state din centrul şi estul Europei au cerut, luni, ţărilor membre UE să acorde imediat Ucrainei statutul de ţară candidată şi să deschidă negocierile de aderare.
Iar la 1 martie, Parlamentul European a votat proiectul de rezoluție prin care cererea Ucrainei de aderare la UE a fost acceptată.