De Ultimă Oră

Din 1 decembrie, moldovenii vor plăti cu 3,5 lei mai mult pentru un metru cub de gaz. Hotărârea va fi aprobată mâine de ANRE

Prețul la gaz se majorează cu 27% de la 1 decembrie 2024. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a publicat noul proiect de hotărâre pe car…

Actualizat acum 11 ore

Cum a fost umplut stadionul pe care și-a ținut Putin discursul de „Ziua reunificării Crimeei”: Presiuni din partea angajatorilor și zi liberă de la cursuri pentru un „concert”

Ala Găină

Mulți dintre participanții la mitingul uriaș pro-război de vineri, de „Ziua reunificării Crimeei”, de pe stadionul național din Moscova spun că lucrează în sectorul public și că angajatorii au făcut presiuni asupra lor să participe.

Ziua 23 a războiului început de Vladimir Putin a coincis în Rusia cu „Ziua reunificării Crimeei”, motiv pentru care la Moscova și Sankt-Petersburg au avut loc concerte uriașe.

La concertul de pe stadionul Luzhniki din capitala Rusiei a luat parte și Vladimir Putin, care le-a vorbit oamenilor, de pe scenă, despre ceea ce numește el “operațiunea specială” din Ucraina.

Suntem poporul multinațional al Federației Ruse, uniți de un destin comun pe pământul nostru – acestea sunt primele linii ale legii fundamentale a Rusiei, constituția, și fiecare cuvânt este plin de un sens profund și are o mare importanță” a spus el.

„A fost necesar să scoatem Crimeea din acea poziție umilitoare, din acea stare umilitoare în care Crimeea și Sevastopolul erau cufundate când făceau parte dintr-un alt stat care finanța aceste teritorii conform așa-numitului principiu rezidual”, a adăugat Putin.

Doar că BBC a stat de vorbă sau a încercat să vorbească cu unii dintre cei care au participat la concertul din Moscova.

„Un bărbat, care lucrează la metroul din Moscova, ne-a spus că el și alți angajați au fost forțați să participe la miting. „Voi fi aici o vreme și apoi voi pleca… Cred că majoritatea oamenilor de aici nu susțin războiul. Eu nu„, a spus el, potrivit Will Vernon, de la BBC.

prin comparație cu mitingurile opoziției, majoritatea oamenilor nu au vrut să vorbească, să fie filmați sau să răspundă la întrebări.

Unii își acopereau fața sau își puneau gluga când spuneam că suntem jurnaliști. Mulți păreau să fie jenați sau rușinați să fie acolo”, a scris Vernon pe Twitter.

Potrivit BBC, studenții le-au spus jurnaliștilor că li s-a oferit opțiunea de a avea o zi liberă de la cursuri dacă participă la „un concert”.

„Unii dintre ei nici nu știau că evenimentul a fost dedicat, parțial, sprijinirii forțelor ruse din Ucraina”, subliniază Vernon.