De Ultimă Oră

Din 1 decembrie, moldovenii vor plăti cu 3,5 lei mai mult pentru un metru cub de gaz. Hotărârea va fi aprobată mâine de ANRE

Prețul la gaz se majorează cu 27% de la 1 decembrie 2024. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a publicat noul proiect de hotărâre pe car…

Actualizat acum 9 ore

România efectuează ample exerciții militare la Marea Neagră și în zona fluvială: „Este exersat scenariul respingerii unui atac în zona Deltei Dunării și pe litoral”

Ala Găină

Trei nave militare maritime, șase nave de luptă fluviale, patru nave auxiliare, două dispozitive mobile de lansare rachete de coastă, un elicopter Puma Naval, un detașament de scafandri de luptă (EOD) și o companie de infanterie marină de la Babadag sunt structurile din Forțele Navale care participă la două exerciții militare întrunite în zona spațiului naval românesc, maritim și fluvial. La acestea se adaugă și forțe terestre.

„Forțele Navale Române desfășoară, concomitent, în perioada 28 martie – 8 aprilie, două exerciții întrunite, pentru creșterea nivelului de interoperabilitate dintre structurile de forțe participante, precum și pentru dezvoltarea procedurilor operaționale de asigurare a securității spațiului naval (maritim și fluvial) al țării noastre. Totodată, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a dispus măsurisuplimentare de supraveghere a zonei maritime de responsabilitate, în vederea creșterii vitezei de reacție pentru combaterea pericolului de mine din Marea Neagră”. anunță Forțele Navale Române într-un comunicat.

Exercițiul „Tomis 22”, organizat pe mare, în raioane maritime din apele teritoriale, zona contiguă și zona economică exclusivă a României, și Exercițiul „Danube Protector 22”, desfășurat pe Dunăre și în nordul Dobrogei, în zona lagunar-deltaică, fac parte din programul de instruire întrunită al militarilor din Forțele Navale și se înscriu în sfera măsurilor de consolidare a nivelului de reacție al militarilor români pentru contracararea unor acțiuni ostile în zona litoralului românesc al Mării Negre și în Delta Dunării.

Trei nave militare maritime, șase nave de luptă fluviale, patru nave auxiliare, două dispozitive mobile de lansare rachete de coastă, un elicopter Puma Naval, un detașament de scafandri de luptă (EOD) și o companie de infanterie marină de la Babadag sunt structurile din Forțele Navale care participă la cele două exerciții.

Din partea Forțelor Terestre, sunt prezente structuri de infanterie, de artilerie și logistice de la Batalionul 341 Infanterie Topraisar și de la Batalionul 325 Artilerie Caracal.

Peste 950 de militari își vor sincroniza acțiunile de instruire, conform unui scenariu fictiv de respingere a unei agresiuni asimetrice la gurile de vărsare ale Dunării și în zona costieră a României.