De Ultimă Oră

Din 1 decembrie, moldovenii vor plăti cu 3,5 lei mai mult pentru un metru cub de gaz. Hotărârea va fi aprobată mâine de ANRE

Prețul la gaz se majorează cu 27% de la 1 decembrie 2024. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a publicat noul proiect de hotărâre pe car…

Actualizat acum 7 ore

De mâine, gazul rusesc se plătește doar în ruble. „Nu vom face caritate”, anunță Putin după semnarea decretului

Redacția Liber TV

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi, într-o declarație de presă, că a semnat un decret prin care cumpărătorii străini trebuie să plătească în ruble gazul rusesc începând de vineri, 1 aprilie, altfel contractele vor fi reziliate.

„Pentru a cumpăra gaze naturale rusești, trebuie să deschidă conturi în ruble în băncile rusești. Din aceste conturi se vor face plăți pentru gazele livrate începând de mâine”, a spus Putin. El a precizat că „dacă nu se fac astfel de plăți”, va însemna „o neîndeplinire a obligațiilor din partea cumpărătorilor, cu toate consecințele care decurg de aici”.

Liderul de la Kremlin a anunțat din 23 martie că Rusia nu va mai accepta plata în dolari sau euro pentru livrările de gaze în Uniunea Europeană, dar decizia nu a fost pusă în vigoare imediat, iar state precum Germania și Italia au continuat plata în dolari sau euro, cu acceptul Moscovei.

Intrarea în vigoare a ordinului obligă aceste state ca la următoarele termene de plată să treacă la ruble, lucru respins de capitalele europene. Imediat după anunțul lui Vladimir Putin, Germania și Franța au anunțat din nou că resping cererile Rusiei ca țările europene să plătească gazul în ruble, pentru că este o încălcare inacceptabilă a contractelor, adăugând că manevra a echivalat cu „șantaj”.

Vladimir Putin a adăugat că Occidentul a încercat din greu să găsească motiv pentru noi sancțiuni, iar scopul este subminarea dezvoltării Rusiei.

Rusia furnizează aproximativ o treime din gazul Europei, astfel că energia este cea mai puternică pârghie de care dispune Putin, în timp ce acesta încearcă să riposteze împotriva sancțiunilor occidentale cu privire la invazia sa în Ucraina. Principalele economii ale UE, cum ar fi Germania și Italia, se bazează pe gazul rusesc pentru nevoi energetice semnificative.