De Ultimă Oră

Majorare în prag de iarnă! De la 1 decembrie moldovenii vor plăti 16,74 lei pentru un metru cub de gaz natural

Tariful gazelor naturale pentru consumatorii din R. Moldova se majorează până la 15,50 lei pentru un metru cub (fără TVA) sau 16,74 de lei, cu TVA. Preț…

Actualizat acum 9 ore

(FOTO) Eroii nu mor niciodată! De Ziua Eroilor români, ostașii români au fost comemorați la Țiganca

Ala Găină

În fiecare an, de Înălțarea Domnului, este marcată Ziua Eroilor Români. Cu această ocazie, la Cimitirul Eroilor Români din satul Țiganca, raionul Cantemir a fost organizată o slujbă de pomenire. La eveniment au participat reprezentanți ai Ambasadei României, oficiali ai ambelor state românești, reprezentanți ai Mitropoliei Basarabiei, membrii unioniști de la Asociația „UNIREA-ODIP”, localnici, care au venit să aducă un onor eroilor români, deputații AUR, Boris Volosatîi, Antonio Andrușceac, liderul unionist, Vlad Bilețchi și vicepreședintele AUR, Valeriu Munteanu. La fel, au fost prezenți militari ai Armatei României, Marii Britanii și Poloniei.
Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

Cimitirul din satul Țiganca, raionul Cantemir, a fost inaugurat pe 1 iunie 2006 de către Oficiul Național pentru Cultul Eroilor. În iulie 1941, la capul de pod de la Țiganca au avut loc cele mai sângeroase lupte pentru eliberarea Țării din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Mii de ostași români au căzut atunci la datorie în doar câteva zile.

Ziua Eroilor este o sărbătoare națională pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate. În România, la 4 mai 1920 s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, iar România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români.

Această dată a fost stabilită ca urmare a Tratatul de la Versailles unde țările beligerante s-au obligat, prin semnarea tratatului, la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora. În timpul comunismului, data a fost schimbată la 9 mai, dar după s-a revenit la data inițială.