De Ultimă Oră

Majorare în prag de iarnă! De la 1 decembrie moldovenii vor plăti 16,74 lei pentru un metru cub de gaz natural

Tariful gazelor naturale pentru consumatorii din R. Moldova se majorează până la 15,50 lei pentru un metru cub (fără TVA) sau 16,74 de lei, cu TVA. Preț…

Actualizat acum 7 ore

Oficial! Diplomele de studii obținute în Republica Moldova, recunoscute în România

Redacția Liber TV

Diplomele de studii obținute în Republica Moldova sunt recunoscute și în România. Acordul semnat între Chișinău și București în acest sens a intrat în vigoare. Anunțul a fost făcut de Ambasada României în Republica Moldova. 

„Ambasada României are plăcerea să informeze că la 20 iunie 2022 au fost finalizate procedurile interne în România și Republica Moldova necesare intrării în vigoare a Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice, semnat la București la 23 noiembrie 2021.

Astfel, începând cu 20 iunie 2022, respectivul Acord a intrat în vigoare”, comunică Ambasada.

Guvernele României și Republicii Moldova au semnat acordul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor științifice. Evenimentul a avut loc la 23 noiembrie 2021 în cadrul vizitei oficiale în România a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

Documentul stabilește modalitățile de recunoaștere a tipurilor actelor de studii la toate nivelurile de învățământ, începând cu învățământul general și terminând cu titlurile științifice și științifico-didactice. Totodată, Acordul facilitează mobilitatea academică și profesională a cetățenilor din ambele state, dar și recunoașterea pe plan internațional a actelor de studii obținute în Republica Moldova.

Acordul stabilește și reglementări pentru recunoașterea reciprocă a actelor de studii obținute până la aderarea Republicii Moldova la Procesul de la Bologna. Astfel, noul Acord determină recunoașterea și echivalarea actelor de studii, eliberate după absolvirea unei instituții de învățământ general cu durata studiilor de 10 sau 11 ani, precum era până la introducerea învățământului liceal de 12 ani. Noile prevederi permit deținătorilor acestor acte de studii să aibă acces direct la învățământul superior din România.