Misiunea NATO din Kosovo este pregătită să intervină dacă stabilitatea este ameninţată
KFOR, forța de pace pe care NATO o are desfășurată în Kosovo din 1999 cu mandat ONU, anunță duminică seara că este gata să intervină, dacă stabilitatea va fi pusă în pericol în nordul Kosovo, acolo unde se înregistrează tensiuni între sârbi și kosovari. Cele două părți sunt îndemnate să-și rezolve problemele prin dialog.
„Misiunea noastră se concentrează pe deplin pe punerea în aplicare zi de zi a mandatului său ONU de a asigura un mediu sigur şi securizat, precum şi libertatea de mişcare pentru toţi locuitorii din Kosovo.
KFOR monitorizează situația cu atenție și este gata să intervină, dacă stabilitatea este pusă în pericol, în conformitate cu mandatul său, acordat prin rezoluția 1244/1999 a Consiliului de Securitate al ONU”, precizează un comunicat publicat pe contul de Twitter al KFOR.
Comandantul KFOR este în contact cu toți interlocutorii, inclusiv cu reprezentanții structurilor de securitate din Kosovo și cu șeful Statului Major al armatei Serbiei”, menționează comunicatul.
„Nu există perspective reale ale unui viitor mai bun în Balcani fără respectarea deplină a drepturilor omului și a valorilor democratice, fără stat de drept, reforme interne și relații de bună vecinătate. Dialogul constructiv este cheia pentru stabilitatea regională”, punctează forța internațională de menținere a păcii.
KFOR va lua orice măsuri vor fi necesare pentru a menține în permanență un climat de siguranță și securitate în Kosovo, în conformitate cu mandatul său din partea ONU”, arată comunicatul publicat duminică seara târziu.
— @NATO – KFOR (@NATO_KFOR) July 31, 2022
Poliția din Kosovo a anunțat că a închis, duminică după-amiază, două puncte de trecere a frontierei cu Serbia, în nordul țării, după ce sârbii, majoritari în zonă, au blocat drumurile și au tras focuri de armă în direcția polițiștilor, în semn de protest față de o reglementare ce intră în vigoare de la 1 august. Conform acestui nou regulament, proprietarii mașinilor care au plăcuțe de înmatriculare specifice Serbiei vor trebui să și le înlocuiască, în termen de două luni, cu plăcuțe de înmatriculare specifice statului kosovar.
La 14 ani de la declararea independenței Kosovo față de Serbia, cei aproximativ 50.000 de sârbi care trăiesc în nordul țării încă folosesc plăcuțe de înmatriculare și documente emise de autoritățile sârbe, refuzând să recunoască instituțiile din capitala Priștina.
Kosovo este recunoscut ca stat independent de peste 100 de țări, dar nu și de Serbia și Rusia și nici de câteva state ale UE, printre care și România.
Toate aceste tensiuni capătă noi accente în contextul războiului din Ucraina, dat fiind că Serbia are o tradiție a relațiilor apropiate cu Rusia, iar președintele sârb Aleksandar Vucic este considerat un aliat al lui Vladimir Putin.