dd

INTERVIU cu cetățeanul ROMÂN X: ,,Chiar vreți UNIRE? Unui om poți să-i iei cu forța, să-i dai cu forța, NICIODATĂ

Olesea Coragău

  • Sunteți cetățean al României, vă considerați un bun patriot?
  • Nu, în ultimii 10 ani nu am făcut nimic pentru România, dar nici România n-a făcut nimic pentru mine. Totuși, nu te gândi la ce poate face țara ta pentru tine, ci ce poți face tu pentru ea. Undeva, în inima mea, sunt patriot. Familia și limba pe care o vorbesc țin flacăra aprinsă, nu și conducerea.

 

  • Ce vă spune cuvântul „român”?
  • Dacă ar fi să gândesc mai larg, cuvântul român este foarte profund: Roma, Dacia, limba latină, Regele Mihai, Antonescu, Eminescu, revoluția din 1989. Din păcate, latura negativă spune mai multe: țară de corupți (prin Anglia, Franța, Portugalia, unii români fac numai prostii), țară supusă la UE, la FMI și dacă în 1939, România era a patra putere economică din Europa, în prezent și-a pierdut poziția.

revolutia din decembrie

 

  • Când spuneți român, spuneți basarabean?
  • Dar voi vă considerați români? Printre altele, eu nu am nimic împotriva moldovenilor, mai ales că după 1989, am fost în relații bune cu unii dintre ei. 

 

  • Ce atitudine aveți față de românii de peste Prut?
  • I-am crezut frați, am avut prieteni pe care am încercat să-i ajut. Unii s-au dovedit a fi prea șmecheri. Am înțeles mentalitatea lor. Basarabenii încă sunt prinși în hamurile rusești. Ei poartă ochelari roz și privesc doar într-o direcție, precum caii. Ei încă dansează după muzica pe care le-o pui și când o fac pe independentul, o dau în bară. Îi respect pentru anul 1990, când am luat parte la acțiunea care s-a derulat pe ambele maluri ale Prutului. Am aruncat flori în apă și am fost printre cei 1.200.000 de români care au trecut hotarele RSSM fără acte. M-am simțit mândru, m-am simțit acasă. Am fost dezamăgit ulterior. La fiecare discuție cu moldovenii, apăreau rușii, istoria lor, rusismele. Acest lucru l-am înțeles. Să trăiești 50 de ani sub jugul rușilor, rămâi infectat de comunism, de mediocrație. Un lucru mi s-a părut straniu. Moldovenii se conformează cu această realitate, nu renunță la trecutul care le-a furat viitorul, fericit poate. Nu toți acceptă că suntem un neam. Le-am propus să apelăm la niște cărți de istorie germane, engleze, spaniole. Trebuie să vedem ce alții cred despre poporul nostru, ne văd un neam sau nu.  Așa, cred eu, este mai obiectiv. În fine, nu poți schimba mentalitatea omului în 20 de ani. Poate peste două generații, moldovenii vor recunoaște valorile românești, valorile europene. Nu știu de ce, dar când abordez această temă, devin dezamăgit, sentiment trezit, de obicei, de versurile bacoviene.

Podul de flori

 

  • Credeți că și-au meritat destinul?
  • Destinul nu ți-l alegi tu, te ajută alții să-l construiești. Republica Moldova a primit „ajutor” de când se știe, fiind o țară mică și lipsită de influență. Deci, și-au meritat UNIREA de la 1918. O lovitură puternică a primit Basarabia în 1940, când au trecut peste noapte sub aripa rusească. Moldovenii nu au meritat 50 de ani de robie și supunere. În prezent își merită destinul, și nu doar din cauza oligarhilor, ci din pricina lor, din lipsa de responsabilitate față de dânșii și față de statul lor. Ei nu știu să facă o alegere, se simt datori în fața cuiva, se tem, sunt indiferenți. Moldovenii nu sunt uniți între ei, aceasta e problema. Margaret Mitchell spunea:„Nu poate exista fericire decât în unirea dintre două fiinţe asemănătoare”. Basarabenii trebuie să adopte și să respecte valorile noastre, valorile cele adevărate. Nu se poate face unire între două părți care se orientează spre direcții diferite.

 

  • Cum credeți, ce înseamnă cetățenia română pentru moldoveni?
  • Întrebare simplă, aveți nevoie să mergeți în Europa. Cel mai interesant lucru e că aveți nevoie de pașapoarte românești, dar vorbiți urât despre români. Sunteți naivi, credeți că în Europa vă așteaptă câinii cu colaci în coadă. Nu știți să apreciați ce aveți acasă, pentru că nu știți să cereți și să faceți dreptate.

pașaport românesc

 

  • Ați întâlnit vreun basarabean, care tindea să obțină cetățenie din motive patriotice?
  • Aveam un prieten de suflet din Republica Moldova. Avea 60 de ani. Când vorbea despre cultura și tradițiile noastre, îmi era apropiat ca un frate. Căile noastre s-au bifurcat, dar a rămas în mintea mea un veritabil patriot.

 

  • Presupunem că sunteți basarabean, pentru 5 minute. De ce vă propuneți UNIREA cu România?
  • Dificilă întrebare, nu pot să răspund, nu sunt cetățean al Republicii Moldova. Probabil vrem o națiune, vrem să fie recunoscută limba română ca limbă oficială unică. Mi-a venit în minte o întâmplare. Vorbeam cu un italian. La un moment dat m-a întrebat unde poate găsi un dicționar român-moldovenesc. I-am explicat că vorbim aceeași limbă. Părea surprins. Și, da, vreau unirea, pentru că România a trecut prin foc și apă în istoria sa, dar a rămas integră. La convingerea mea pot asocia și o glumă. Imperiul Roman după ce a cucerit Dacia, s-a ruinat. Imperiul Otoman a cucerit Principatele Române și, mai târziu, și-a găsit sfârșitul. În prezent, România este stat membru al UE, care a început deja să se clatine (Marea Britanie a părăsit confederația). Deci, haideți să ne UNIM!

 

  • Care sunt impedimentele care îngreunează procesul UNIRII?
  • Banii. Totul este un business. Politicienii mafioți conduc țara. Și dacă este vorba de afaceri, procesul se va îngreuna, pentru că legea se va face la București. Rușii sunt altă piedică. Ei au interes în zona ceea. Și dacă capitala statului unit va fi la București, la mulți ne le va conveni.

..

 

  • Credeți că cetățenii moldoveni cer prea mult când luptă pentru UNIRE?
  • Credeți că românii au cerut prea mult când și-au dorit UNIREA? După mine, Snegur a fost unicul președinte basarabean care a vrut unirea – singurul președinte român.

 

  • Cultură, tradiții și obiceiuri, aceeași limbă, aceeași istorie sau drumuri separate?
  • Drumuri separate. Unui om poți să-i iei cu forța, dar să-i dai, niciodată. În plus, mai sunt și alte obstacole. O eventuală UNIRE, ar consuma bugetul României. Să ne imaginăm câte milioane de acte ar suferi modificări. În același timp, Republica Moldova va avea nevoie de schimbarea administrației. Toate cheltuielile vor fi suportate de noi, pentru că statul vostru a suferit o cădere economică de proporții și are datorii la statul român pentru curent. Nu cred că e cazul să amintesc de furtul miliardului. România, pentru a reuși să facă față problemelor, va majora taxele la impozite. În această circumstanță, cetățenii români vor forma două tabere. În prima tabără vor fi cei bolnavi de patriotism și cei care nu trăiesc cu grija zilei de mâine. În a doua tabără va sta bătrânica de la țară, care dă cu sapa și se gândește ce să pună pe masă mâine. Cred că România se va gândi în primul rând la situația ei și va adopta o decizie demnă de ea.

unire

LiberTV vă mulțumește pentru interviul acordat. În ciuda impedimentelor, noi rămânem pe poziție. Stoicismul și speranța rămân a fi cartea noastră de vizită. Luptăm pentru UNIRE, urmând  morala cugetării lui Mihai Cucereavîi:„ Unde nu-i UNIRE, nu-i nici victorie”.