Maia Sandu a cerut, de la tribuna ONU, retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse din stânga Nistrului

Ala Găină

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit ieri de la tribuna Organizației Națiunilor Unite despre viitorul țării noastre în Uniunea Europeană și a cerut retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse din stânga Nistrului.

În discursul rostit în cadrul celei de-a 77-a Adunări Generale a ONU, Președinta Maia Sandu a menționat că, prin semnarea cererii de aderare la UE, Moldova a ales democrația în locul autocrației, libertatea în locul opresiunii, pacea în locul războiului și prosperitatea în locul sărăciei.

De asemenea, șefa statului a condamnat războiul declanșat de Rusia contra Ucrainei și și-a exprimat susținerea pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a țării vecine, dar și admirația pentru ucrainenii care continuă să lupte pentru supraviețuire, dreptate și libertate.

„Am adus un omagiu și tuturor familiilor de moldoveni care și-au deschis casele și inimile pentru zecile de mii de refugiați ce ne-au trecut hotarul. Avem datoria morală să sprijinim în continuare Ucraina”, a menționat Președinta Maia Sandu.

De la tribuna ONU, Președinta Maia Sandu a subliniat că Moldova știe ce înseamnă o țară divizată de conflict, amintind în acest context de tragicul război din 1992, ale cărui consecințe le resimțim și azi.

„Mi-am exprimat convingerea că singura cale de a ne integra țara este dialogul pașnic și respectarea suveranității și integrității noastre teritoriale, și am amintit că prezența ilegală a militarilor ruși în regiunea transnistreană ne încalcă neutralitatea și crește riscurile de securitate. Am cerut retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse din stânga Nistrului și distrugerea munițiilor din depozitele de la Cobasna”, a spus șefa statului.