Îngrijorător//UNICEF: Circa 25 la sută dintre copiii din Moldova au cel puţin un părinte plecat peste hotare
Potrivit Barbarei Basia Jamar-Nukuri, şefa Programului „Protecția copilului”, dragostea părinților nu poate fi compensată de haine și dulciuri.
„14 % dintre copiii respondenţi, mama cărora este plecată peste hotare, au zis că se simt singuri, că nimeni nu au grijă de ei, ceea ce demonstrează cât de importantă este prezenţa mamei în viaţa copilului. 23 la sută dintre familiile plecate nu şi-au dus copiii la medic cu regularitate. Iar în cazul a 10% nu există o persoană responsabilă de educaţia celor rămaşi fără grija părintească. Conform studiului, 75 la sută dintre părinţi au zis că pentru ei este mult mai important să stea acasă cu copiii lor, decât să aibă mai mulţi bani”, a declarat Barbara Basia Jamar-Nukuri.
Nune Mangasaryan, reprezentantă UNICEF în Republica Moldova, a menţionat că autorităţile moldoveneşti încearcă să facă faţă situaţiei, dar se confruntă cu lipsă de finanţe. Aceasta a lansat un apel în adresa părinţilor care îşi lasă copiii pentru a pleca la muncă peste hotare.
„Dacă plecaţi peste hotare, întoarceţi-vă cât mai rapid la copiii voştri. Persoanele în grija cărora îi lăsaţi trebuie să dispună de toate actele necesare. Îngrijitorii trebuie să înţeleagă că îşi asumă o responsabilitate foarte mare. Este necesar să le acorde acestor copii ajutorul de care au nevoie”, a specificat Nune Mangasaryan.
Majoritatea părinţilor care muncesc în străinătate se străduiesc să menţină cu regularitate legătura cu copiii lor. Conversațiile prin telefon și coletele trimise constituie principalele mijloace de comunicare dintre copii și părinţii migranţi.
Un raport realizat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului și UNICEF a constatat că aproape 50% din copii comunică cu părinţii de două-trei ori pe săptămână și 12 la sută vorbesc cu ei zilnic.