Aer extrem de poluat în Chișinău. Ce spun autoritățile
După ce în ultimele zile, mai mulți oameni s-au arătat îngrijorați pe rețelele de socializare față de nivelul ridicat de poluarea aerului din municipiul Chișinău, experții Agenției de Mediu susțin că nivelul de poluare a aerului în capitală continuă să se mențină la un nivel destul de ridicat din cauza condițiilor meteorologice și a traficului rutier intens din ultimele zile, însă nu exclud că o posibilă cauză ar putea fi și arderea păcurii de către către S.A. „Termoelectrica”.
Între timp, Primăria municipiului Chișinău solicită autorității centrale „informații oficiale cu referire la cauzele și sursele de poluare atmosferică înregistrate în ultima perioadă pe teritoriul municipiului Chișinău, în contextul evident de neconformitate a calității aerului”.
Potrivit unui site care prezintă calitatea aerului în timp real, pentru ziua de marți, 3 ianuarie, în Chișinău, „aerul a atins un nivel de poluare ridicat și nu este sănătos pentru grupurile de persoane sensibile”.
Marina Lungu, șefa Direcției laboratorul de referință de mediu din cadrul Agenției de Mediu, a declarat într-un comentariu pe 30 decembrie, că au fost înregistrate concentrații sporite pentru particulele în suspensie PM10mkm, limita fiind depășită de 2,8 ori.
„Începând cu data de 30 decembrie 2022, nivelul de poluare a aerului se menține totuși ridicat, în special cu particule PM10. Acest lucru înseamnă că suspensiile solide, praful de dimensiuni mai mari se sedimentează la suprafața solului pe când particulele mai fine, (începând de la dimensiunea de 10 micrometri și în jos, adică până la 1), sunt antrenate și purtate în aer și pot fi reținute în aer pentru o perioadă îndelungată, în dependență de condițiile meteorologice. Astfel, începând cu data de 30 decembrie avem totuși o depășire a acestor particule în aerul atmosferic. Cota maximă a fost atinsă pe data de 30 decembrie, când s-a înregistrat 140, normativul fiind de 50 micrograme per metru cub, limita fiind depășită de 2,8 ori”, a afirmat Marina Lungu.
Fiind întrebată dacă folosirea păcurii de către S.A. „Termoelectrica” în calitate de combustibil ar fi o cauză a nivelului ridicat de poluare a aerului din ultima perioadă, ea a spus că nu exclude acest lucru, întrucât „păcura este unul dintre combustibilii care emană în atmosferă cele mai multe emisii”.
Cu toate acestea, potrivit șefei Direcției laboratorul de referință de mediu din cadrul Agenției de Mediu, responsabilii din cadrul S.A. „Termoelectrica” dețin instrumentele necesare pentru a controla emisiile care sunt emanate în atmosferă.
„Nu excludem. Păcura este unul din combustibilii care emană în atmosferă cele mai multe emisii, inclusiv dioxine și PM10. Ar fi o cauză, dar asta nu este unica cauză pe care o avem noi, în special municipiul Chișinău. Pe republică la moment nu putem să ne expunem, pentru că rețeaua nu cuprinde tot teritoriul R. Moldova, dar cele mai aglomerate orașe, cum ar fi Bălți și Chișinău sunt monitorizate. Acolo nu este chiar așa, dar la fel este un nivel destul de ridicat al poluării aerului atmosferic (…). Un exemplu de surse antropice o reprezintă activitatea industrială, avem sistemul de încălzire a populației și centralele termice, care utilizează inclusiv păcura. Din informațiile pe care le avem, din cele două centrale termice mari pe care le avem în Chișinău, doar una lucrează pe păcură, pentru că doar sursa 2 este ajustată ca să poată utiliza păcura. Din discuțiile cu persoanele de acolo, ni s-a spus că au sistem ca să poată să reguleze sistemul de ardere corespunzător. În felul acesta, ei regulează și controlează emisiile care sunt emanate în atmosferă (…).
O altă cauză ar fi traficul rutier care a fost foarte intens în zilele astea. De asemenea, și condițiile meteorologice care au favorizat ceața, care are capacitatea de a antrena acești poluanți și de a-i menține. Acesta a fost un factor care a contribuit foarte mult la menținerea nivelului de poluare a aerului (…)”, a declarat Marina Lungu.