Distracție în stil științific în scuarul Academiei de Științe a Moldovei
Moldova găzduiește pentru a 3-a oară un eveniment de promovare a științei, intitulat Noaptea Cercetătorilor Europeni. Evenimentul are loc grație Academiei de Științe a Moldovei și este menit să apropie publicul larg de știință. Proiectul este susținut prin fonduri europene în cadrul proiectelui suport financiar acordat Republicii Moldova pentru participare în Programul Cadru al Uniunii Europene de Cercetare și Inovare ORIZONT 2020.
La deschiderea oficială a fost prezent Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe:
„Acest eveniment ne apropie de spațiul european de cercetare. Am venit aici să demonstrăm Republicii Moldova că noi suntem cercetători și suntem gata să paricipăm la dezvoltarea țării noastre, pentru a atrage tinerii talentați în domeniul științific, să demonstrăm și promovăm importanța științei și inovării.”
A fost prezent la eveniment și șeful delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, domnul Pirkka Tapiola căruia i-a fost acordată Medalia Academiei de Științe Nicolae Milescu-Spătaru.
Vizitatorii au avut posibilitatea unică de a afla cum e să fii cercetător, să participe la diferite experimente, să interacționeze direct cu oamneii de știință și să savureze din concertul inedit oferit de corul ,,Credo” al Ministerului Afacerilor Interne.
,,Anul acesta dispunem de un număr mai mare de participanți în comparație cu edițiile anterioare și avem în scenă un program deosebit. Evenimentul are ca scop să stimuleze în rîndul cetățenilor interesul față de știință, au posibilitatea să vadă ce se întîmplă la noi în universități și poate să se determine în alegerea unei cariere științifice”, a declarat Nadejda Hâncu, organizator.
,,Am rămas plăcut surprinsă de ceia ce vad aici. Cel mai mult m-a impresionat expoziția Facultății de Biologie și Pedologie și al Institului Oncologic, nu în ultimul rînd concertul organizat”, a comunicat Carolina Iurcu, participant al evenimentului.
În cadrul evenimentului au fost premiați elevii inovatori în domeniul științific din diferite instituții de învățământ.
La eveniment au participat și copii entuziasmați și interesați de știință, dornici de a cunoaște ceva nou.
,,Îmi place mult aici, am desenat, am văzut prin microscop, am participat la diferite experimente chimice și am aflat multe lucruri noi”, a declarat Adelina, 6 ani, vizitator.
Noaptea Cercetătorilor Europeni este unul dintre cele mai renumite inițiative ale Uniunii Europene, în care se promovează știința. Evenimentul se desfășoară, concomitent, în peste 300 de orașe europene, în luna septembrie a fiecărui an.
Republica Moldovaa marcat pentru prima dată Noaptea Cercetătorilor Europeni în 2013. A doua ediție s-a desfășurat în 2015.