sursa foto:Pagina de Rusia

Irina Vlah jonglează cu declarațiile pentru a face jocul rușilor

Vasile Cojocari

Potrivit gagauzia.md, Irina Vlah a ținut să accenutueze doar modestele ajutoare venite din Rusia. Astfel, Guvernul de la Moscova și autoritățile din regiunile Rusiei au oferit Găgăuziei ajutor umanitar în valoare de 24 milioane de lei. „Este vorba despre miniexcavatoare „Bobcat”, mașini pentru serviciile de urgență medicală, cisterne pentru pompieri și echipament medical”, a declarat bașcanul Găgăuziei.

De asemenea, în urma unei întrevederi a Irinei Vlah cu  președintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov, Găgăuzia s-a ales cu un lot de instrumente muzicale care au costat 5 milioane de ruble sau 1,65 milioane de lei. „Vreau să atrag atenția doar asupra unei singure cifre. Doar pe parcursul acestui an, regiunile Rusiei au oferit ajutor umanitar Autonomiei în valoare de 24 milioane de lei”, a precizat Irina Vlah.

În raport s-a vorbit și despre ajutorul Turciei. Astfel, după inundațiile din Ceadâr-Lunga, Turcia a alocat resurse financiare pentru construcția unui bloc de locuit pentru 15 familii, iar agenția TIKA a investit în renovarea unui spital, a unei școli și în implementarea proiectelor de infrastructură. Suma totală a investițiilor făcute de turci în Găgăuzia în 2016 este de 21 milioane de lei. „Găgăuzia vede în Rusia și Turcia nu doar frați care au aceeași limbă, cultură și istorie comună, dar și parteneri în dezvoltarea regiunii noastre”, a mai spus bașcanul.

În concluzie, Irina Vlah a ținut să scoată în evidență doar ajutoarele primite de la Rusia și Turcia. Insă, potrivit Comitetul Executiv de la Comrat, cei mai mulți bani au venit în regiune din partea europenilor. Astfel, instituțiile internaționale au alocat în 2013 peste 50 milioane de lei, în 2014 găgăuzii au beneficiat de circa 99,7 milioane de lei, iar în 2015 – de peste 46 milioane de lei. Cel mai generos „sponsor” al regiunii este Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (133,65 milioane de lei), Guvernul Turkmenistanului (119 milioane de lei), Fondul Ecologic Național ( peste 50 milioane de lei), topul fiind completat de Programul Națiunilor Unite de Dezvoltare sau Agenția cehă pentru dezvoltare, indică moldnova.eu.

Cu toate că și Rusia a acordat sume de bani regiunii separatiste pentru dezvoltare, acesti bani au un scop bine definit și anume pentru a dezbina. Expertul economic, Roman Chircă afirmă că  „Proiectele pe care le implementează Rusia în Găgăuzia, dar și în Transnistria sunt puternic motivate de aspecte politice de dezbinare. Și în relațiile comerciale Rusia aplică o politică de dezbinare a producătorilor agricoli, oferind permisiunea pentru export pentru un număr limitat de companii care sunt din Găgăuzia. Pe de altă parte, Găgăuzia dispune de foarte multe facilități care să impulsioneze activitatea investițională. Au foarte multe înlesniri privind obligațiile fiscale. Suportul oferit de Guvernul de la Chișinău este net superior acestor investiții”, a menționat expertul, citat de moldnova.eu.