Breaking News // Comisia Europeană oferă 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova
Pentru a intra în vigoare şi a permite efectuarea plăţilor, propunerea trebuie să fie adoptată de către Parlamentul European şi de Consiliu şi urmează să însoţească noul program FMI pentru Republica Moldova, aprobat la 7 noiembrie 2016. „În special, asistenţa macrofianciară ar urma să ajute Republica Moldova să îşi acopere o parte din nevoile de finanţare externă în următorii doi ani. Această operaţiune ar contribui, prin urmare, la reducerea vulnerabilităţilor economiei legate de balanţa de plăţi pe termen scurt şi de situaţia bugetară”, se arată în comunicatul Comisiei, citat de Agerpres.
Totodată, plăţile vor depinde strict de realizarea unor progrese importante în cadrul programului FMI şi de punerea în aplicare a condiţiilor de politică specifice care urmează să fie convenite între Republica Moldova şi UE în cadrul unui memorandum de înţelegere. Aceste condiţii de politică ar urma să abordeze unele dintre deficienţele fundamentale ale economiei Republicii Moldova şi ale sistemului de guvernanţă economică, în special în sectorul bancar.
„Este cofirmarea că partenerii noștri ne sprijină prompt și serios atunci când și noi știm să fim parteneri de încredere și să ne facem treaba. Este un program la care s-a muncit mult. Am primit asigurări de la partenerii noștri încă de la ultima mea vizită la Bruxelles că avem șanse să obținem aprobarea, dacă vom continua să mergem pe calea reformelor și iată că avem acest răspuns. Ne-am recâștigat încrederea în plan extern și avem resursele și priceperea necesare pentru ca anul 2017 să devină unul al progresului”, a scris prim-ministrul Pavel Filip pe pagina sa de Facebook.
Comisia Europeană mai punctează că o asistenţă macrofinanciară de 90 de milioane de euro acordată anterior Republicii Moldova, integral sub formă de granturi, a fost pusă în aplicare cu succes în perioada 2010-2012. Noua asistenţă ar urma să fie plătită în trei tranşe în 2017 şi 2018