Noi oportunități pentru studenții din Republica Moldova în cadrul programului Erasmus+
În cadrul evenimentului au fost expuse pe larg informații despre programul de obținere a bursei în Marea Britanie și alte țări și care sunt condițiile. Invitatul de onoare în cadrul seminarului a fost June Keeling, reprezentant al Universității din Chester, Marea Britanie, cu care universitatea din Republica Moldova implementează un acord interinstituțional Erasmus+.
"Candidații care vor să participe în program trebuie să aibă un an de studii finalizat la Universitatea de Medicină și Farmacie "Nicolae Testimițeanu", trebuie să dețină și un certificat de cunoaștere a limbii engleze sau a oricărei alte limbi solicitate de universitatea gazdă, de obicei este limba engleză, dar se solicită limba germană la toate universitățile din Germania, limba franceză la universitățile din Franța și cea spaniolă la cei din Spania. De asemenea, alte documente foarte importante pentru Erasmus+ sunt Scrisoarea de Motivare și performanța academică", a remarcat Viorica Macovei, șef-adjunct al Departamentului Relații Externe și Integrare Europeană.
Conform acestui acord, la moment mai mulți studenți rezidenți, pesonal academic și administrativ realizează stagii la Universitatea din Chester.
"La moment avem patru rezidenți la Universitatea din Chester, pentru zece luni. În primăvară ei finalizează studiile acolo, am avut și două persoane din staff-ul academic și administrativ, care au fost în calitate de profesori și totodată, au facut și studii. Aceștea au rămas foarte muțumiți atât de universitate cât și de orașul în care au trăit", a mai adăugat Viorica Macovei.
Doctorul Veceaslav Fulga, este unul dintre rezidenții care au facut studiile la Universitatea Chester și a venit cu câteva sfaturi și sugestii pentru studenții prezenți la seminar.
"Rezidenții la Universitatea din Chester beneficiază de un învățământ modular, în care ei au timp să învețe și să lucreze. Este bine să aplicați, măcar, la un moment, veți ști cum se face, cum trebuie de făcut și dacă treci vei avea în palmarez o asemenea experiență. Iar, până la urmă, ei decid cine vine", a remarcat Veceaslav Fulga.
Erasmus+ este un program al Uniunea Europeană pentru Educație, Formare, Tineret și Sport preconizat pentru perioada 2014-2020. Programul, finanțat de Comisia Europeană, are drept scop ceșterea competențelor și a șanselor de angajare .
În cadrul unui nou apel, care va fi lansat în primăvara acestui an vor fi acordate alte cîteva burse pentru studenții din Republica Moldova.