De Ultimă Oră

Din 1 decembrie, moldovenii vor plăti cu 3,5 lei mai mult pentru un metru cub de gaz. Hotărârea va fi aprobată mâine de ANRE

Prețul la gaz se majorează cu 27% de la 1 decembrie 2024. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a publicat noul proiect de hotărâre pe car…

Actualizat acum 17 ore

(FOTO/VIDEO) Moment istoric dedicat Centenarului Episcopiei de Bălți

Ala Găină

Episcopia de Bălţi a marcat împlinirea a o sută de ani de la înfiinţare prin săvârşirea Sfintei Liturghii şi prin sfinţirea crucii de pe locul viitoarei Catedrale Episcopale. Slujbele au fost oficiate de un sobor de șase ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Momentul solemn a avut loc pe Strada Burebista numărul 10 din Bălţi, unde se află Centrul educaţional „Anastasis” al Episcopiei.

Clericii și credincioșii s-au închinat la racla ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, şi la copia icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu, aflată în patrimoniul Mănăstirii Chirilovca – Floreşti a Episcopiei de Bălţi.

Peste o mie de persoane au venit la acest eveniment istoric să se roage pentru unitatea de credinţă, de neam, de limbă şi de cultură.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a afirmat că prin intermediul Sfintei Liturghii, clericii și credincioșii au adus mulţumire lui Dumnezeu pentru darul credinţei ortodoxe şi al limbii române.

În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit PETRU a făcut trimitere la istoria tumultoasă a Mitropoliei Basarabiei, a îndemnat credincioșii să rămână alături de biserica românească și și-a arătat deschiderea totală pentru oficierea slujbelor săptămânale pe terenul din strada Burebista nr. 10, municipiul Bălți, unde vor fi edificate Catedrala și Centrul Românesc.

La rândul său, consulul general și-a exprimat sentimentele de profundă gratitudine și înaltă prețuire pentru PreaFericitul Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și  Victor OPASCHI, Secretar de Stat, conducătorul Secretariatul de Stat pentru Culte în perioada 2013-2022, fără de care acest moment înălțător de trăire românească nu ar fi putut avea loc.

În nordul Republicii Moldova, prin sprijinul Guvernului României, se va edifica un nou spațiu de exprimare, de conservare și dezvoltare a culturii și a credinței strămoșești, care va dăinui peste timp.

Viitorul centru al spiritualității românești va fi un veritabil promotor al identității românești, al limbii române, al istoriei, al culturii și al tradițiilor comune din nordul Republicii Moldova, fiind un îndemn pentru întreaga comunitate către păstrarea și conservarea limbii române, a credinței și a educației copiilor și a tinerilor ca liant principal al identității etnice și factor al unității culturale a tuturor românilor”, a declarat consulul general.

Mai mult, diplomatul a reafirmat întreaga susținere a Guvernului României, a Ministerului Afacerilor Externe și a Consulatului General al României la Bălți în tot ceea ce privește misiunea spirituală, canonică și istorică a Mitropoliei Basarabiei și grija pe care statul român o are față de toți românii din străinătate.

Totodată, acesta a asigurat că sprijinul oficiului consular va continua pentru a desăvârși ceea ce am început împreună și a transmis urări de sănătate și mulți ani spornici de slujire rodnică față de Biserica Ortodoxă Română și neamul românesc.