La Chișinău are loc cea de-a patra ediție a Platformei de sprijin pentru Moldova
La Chișinău a început cea de-a patra ediție a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova. La eveniment au sosit miniștrii afacerilor externe ai Germaniei și Franței, dar și secretarul general al Guvernului României, cele trei state fiind inițiatoarele Platformei. Potrivit vicepremierului Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe, astăzi se va discuta despre modul în care partenerii Republicii Moldova vor sprijini țara și acțiunile se vor axa pe sprijinul acordat Republicii Moldova pe termen mediu și lung și sprijin pentru aderarea la Uniunea Europeană.
„Împreună cu peste 30 de state și organizații internaționale s-au mobilizat anul trecut pentru a ajuta Republica Moldova să gestioneze criza din țara noastră cauzată indirect și direct de către agresiunea Rusiei către Ucraina. Prin intermediul acestei platforme am avut foarte mult sprijin anul trecut în gestionarea crizei refugiaților, crizei energetice, stabilizarea financiar bugetar și apropierea noastră de Uniunea Europeană. Astăzi vom discuta din nou cum partenerii vor sprijini în continuare Republica Moldova și acțiunile noastre în continuare se vor axa pe sprijinul oferit Republicii Moldova pe termen mediu și lung”, a declarat Nicu Popescu.
În marja reuniunii, au fost semnate mai multe memorandumuri și pachete de finanțare: Republica Moldova – Banca Europeană pentru Investiții; Republica Moldova – Norvegia, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare – Programul NANSEN; Memorandumul între Uniunea Europeană și Agenția Franceză de Dezvoltare; Republica Moldova – Agenția Franceză de Dezvoltare; precum și Republica Moldova – Agenția Franceză de Dezvoltare și Banca germană Kreditanstalt für Wiederaufbau.
Sprijin semnificativ din partea Franței. Catherine Colonna a anunțat contribuția de 300 de milioane în plus pentru a finanța proiecte. Ministra Afacerilor Externe din Franța a precizat că Agenția Franceză pentru Dezvoltare își va intensifica activitatea în Republica Moldova, pentru a moderniza sectorul energetic și a apropia țara de rețeaua europeană de energie.
„Franța rămâne să susțină Moldova și rămâne a fi partenerul pe termen lung pentru necesitățile pe termen mediu și pe termen lung. Iarna se apropie. Asta înseamnă că eu anunț contribuția de 300 de milioane de euro în plus pentru a finanța proiecte prin UNHCR, prin programul de susținere socială și prin intermediul UNICEF. Pe termen lung noi susținem strategia Moldovei de a se concentra pe infrastructură, conectivitate, reforme. Prin Agenția Franceză de Dezvoltare noi vom intensifica apropierea R. Moldova de rețeaua europeană de energie și să-l aducă mai aproape de standartele europene. Pentru a completa aderarea Modlovei la rețeaua europeană de enrgie, 40 de milioane de euro sunt dedicate în acest sens”, a declarat ministra Afacerilor Externe din Franța.
Autoritățile din Republica Moldova își propun să creeze un fond al solidarității, care să fie atât o acumulare de surse financiare, cât și un schimb de experiență între state, a declarat prim-ministrul Dorin Recean în discursul său la deschiderea Platformei de Sprijin pentru Moldova.
„Noi ne propunem să creăm un fond al solidarității, unde vom atrage nu doar resurse financiare și colaborare, dar vom partaja și experiență. Ne asumăm angajamentul să ne sporim securitate și eficiență energetică. Vom prezenta un plan ambițios de a reduce importurile de resurse energetice și de ne atinge țintele pentru eficiență energetică. Planurile noastre ambițioase sunt realiste și noi lucrăm din greu pentru a dezvolta capacitățile necesare pentru a implementa câteva milioane de euro pe an în infrastructură, sporirea eficienței energetice, tranziția verde și adaptarea la schimbările climatice”, a declarat Dorin Recean.