La 27 martie, cu exact 99 de ani în urmă, Basarabia a fost prima provincie istorică care s-a unit cu Romania.
Prima zi a săptămânii dedicate Marii Uniri, în Liceul Teoretic „M.Sadoveanu” din Giurgiulesti s-a început cu organizarea unui careu solemn la care a fost intonat imnul de stat al României „Deșteaptă-te, române”, profesorii de istorie Panioglo Aculina si Niculiseanu Anastasia au ținut discursuri , elevii claselor gimnaziale și liceale au afișat postere și fotografii cu înfăptuitorii unirii și au fost recitate poezii cu caracter unionist, printre care și poezia lui Grigore Vieru „Scrisoare din Basarabia” recitată de Natalia Zgherea. Careul s-a sfârșit cu nelipsita hora a unirii, simbolul înfrăţirii tuturor românilor. Ea este astăzi expresia cea mai fidelă a permanenţei şi libertăţii, este metafora renaşterii noastre naţionale. Ziua de marti a decurs cu un recital de poezie cu genericul „Basarabie, ești lacrima neamului meu”. Elevii liceului au intrerpretat cântece și au recitat versuri despre Basarabia. Poeziile „Basarabia cu jale” de Grigore Vieru si „Basarabenii catre Mateevici”, recitate de Covaci Claudia, au fost cele mai apreciate de public. Am avut parte si de surprize muzicale, Sergiu Taran interpretând la chitara poezia lui Paunescu „Basarabia pe cruce”.
Natalia afirmă că „această activitate a fost una reușită, prin acțiunile noastre reușind să promovăm valorile naționale ale poporului nostru”.
În ziua a 3-a, profesorii deopotrivă cu elevii liceului au organizat o miniconferință cu tema „Personalități notorii ale neamului”, la care l-am avut ca invitat special pe preotul Ștefan din România. Cu această ocazie au fost prezentate publicului viața și activitatea marilor personalități adepte ale unirii ca: Pantelimon Halippa, Constantin Stere, Ion Inculet, ce au avut un aport considerabil la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918. La sfârșitul prezentarilor, părintele Ștefan ne-a povestit despre procesul și etapele realizării unirii.
Natalia relatează că: „În urma discursului său, am rămas profund impresionată de cunoștintele pe care le poseda, iubind parcă și mai mult neamul și cultura românească. ”
Ultima zi a săptamânii dedicată Marii Uniri din Liceul Teoretic „M. Sadoveanu” a decurs cu o evaluare a gazetelor de perete afișate în prima zi, reușind să conștientizăm cât de important este să ne cunoaștem rădăcinile și istoria neamului.
Natalia Zgherea, ca voluntar al ONG-ului Tinerii Moldovei și participantă la Marșul Tricolorului organizat la Chișinău pe 26 martie, spune ca ar trebui să urmam exemplul celor care cu 99 de ani în urmă au reîntregit Țara și să susținem Unirea preconizată din 2018. Bogdan Petriceicu Hasdeu afirma că „Moldova, Transilvania și Muntenia nu există pe fața pământului. Există o singură Românie: există un singur corp și un singur suflet, în care toți nervii și toate suspinele vibrează unul către altul.”