Parlamentul României a adoptat o rezoluție cu privire la perspectiva europeană a R. Moldova
Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului României a adoptat marți, 28 noiembrie, cu majoritate de voturi, o rezoluție privind perspectiva europeană a Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei și Balcanilor de Vest.
O decizie în acest sens a fost aprobată, luni, de către Birourile permanente reunite. Textul proiectului a fost agreat cu Ministerul Afacerilor Externe, transmite Agerpres.
Prin această rezoluție, Parlamentul României își reiterează sprijinul deplin pentru avansarea integrării europene a Ucrainei, Republicii Moldova şi a Georgiei. Totodată, susţine adoptarea unei decizii pozitive a Consiliului European privind deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova şi Ucraina, ţinând cont de „eforturile şi progresele clare şi substanţiale înregistrate de cele două state în implementarea recomandărilor” CE, precum și de angajamentul UE pentru sprijinirea acestor state în parcursul european.
Parlamentul face apel la continuarea sprijinului european pentru avansarea parcursului european al Georgiei, inclusiv prin acordarea statutului de stat candidat la aderare, „ținând cont de orientarea clar pro-europeană a cetățenilor acestui stat”. Parlamentul României „încurajează” continuarea eforturilor Georgiei în vederea implementării recomandărilor Comisiei Europene.
De asemenea, Legislativul de la Bucureşti subliniază necesitatea unui angajament sporit din partea UE pentru asigurarea păcii, stabilităţii şi securităţii în Vecinătatea sa Estică, precum şi în vederea „dezvoltării tuturor dimensiunilor conectivităţii statelor din regiune” cu Uniunea Europeană.
Parlamentul îşi reafirmă sprijinul pentru avansarea procesului de extindere în Balcanii de Vest „pe baza meritelor candidaţilor în îndeplinirea angajamentelor asumate, a ataşamentului faţă de valorile europene şi a unei opţiuni strategice pro-europene clare”.
Conform rezoluţiei, Parlamentul României îşi reiterează disponibilitatea de a coopera şi de a acorda sprijin Parlamentelor statelor candidate şi potenţial candidate pentru avansarea proceselor de aderare. În textul rezoluţiei se invocă dreptul oricărui stat suveran de a decide cu privire la politica sa externă şi la aranjamentele de securitate corespunzătoare intereselor naţionale.