(VIDEO) „Nu am dobândit nimic decât vorbe în vânt”. Promisiunea PAS de a retabili dreptatea pentru Mitropolia Basarabiei nu a fost respectată
Promisiunea PAS de a restabili dreptatea pentru Mitropolia Basarabiei a rămas doar la nivel de promisiune. Clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău, în care se află actualmente o aripă a Bibliotecii Naționale a R. Moldova, și urma să fie transmisă cu titlu gratuit din proprietatea statului în proprietatea Mitropoliei Basarabiei, fără drept de înstrăinare așa și nu a mai revenit Mitropoliei Basarabiei. Informația a fost confirmată de secretarul Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu, în cardul emisiunii Moldova LIVE de la Exclusiv TV.
„Mitropolia Basarabiei și-a exprimat dorința ca unele dintre clădirile care au aparținut Mitropoliei Basarabiei și nu sunt folosite sau sunt folosite impropriu, sau sunt într-o stare de degradare foarte mare, să fie transmise înapoi, Mitropoliei Basarabiei, ca noi să le îngrijim, cu sprijinul statului român care dorește să le investească în astfel de imobile. Dar și ca noi să putem desfășura activități în ele activități culturale, activități filantropice”, a precizat părintele Constantin Olariu.
Promisiunea partidului de la guvernare a rămas în aer, spune părintele Constantin. A fost multă gălăgie din acest motiv, iar o parte a societății a criticat nefondat Mitropolia Basarabiei pentru că dorește să restabilească dreptatea, spune secretarul Mitropoliei Basarabiei.
„Într-o oarecare măsură, demersul nostru a fost ascultat, numai că el a încetat, pentru că… nu cunosc exact motivele. Au fost și câteva opinii spuse în spațiul public, opinii aduse la o extremă foarte mare. S-au ridicat câțiva bibliotecari în legătură cu clădirea bibliotecii, care au spus că noi vrem să distrugem cultura din Republica Moldova. Dar nu știu cum poți să studiezi în liniște, când la parterul acelei clădiri există un bar”, a spus părintele Constantin.
Din toată această poveste, Mitropolia Basarabiei este o victimă, mai spune preotul. „Nu a dobândit nimic, doar vorbe în vânt”, a declarat Constantin Olariu.
„Nu vreau să întru în multe amănunte, pentru că nu vreau să aduc acuzații. Din toată povestea această, Mitropolia Basarabiei a ieșit ca o victimă, nu a dobândit absolut nimic, decât câteva vorbe în vânt. Dar toate privirile rele s-au ațintit asupra Mitropoliei Basarabiei. Deci, putem considera că Mitropolia Basarabiei, necăpătând nimic, a devenit și victimă în același timp”, a declarat Constantin Olariu.
În luna martie, deputații PAS au propus ca această decizie să fie luată prin derogare de la legea privind ocrotirea monumentelor și de la legea privind deetatizarea proprietății publice. Situat pe strada 31 august 1989, colț cu Mitropolit Bănulescu Bodoni, imobilul respectiv este inclus în registrul monumentelor de arhitectură și istorie, ocrotite de stat.
Președintele Camerei Deputaților din România, Marcel Ciolacu, a salutat inițiativa, spunând că este „un act de reparație istorică și morală” față de Mitropolia Basarabiei, interzisă odată cu instalarea puterii sovietice.