De Ultimă Oră

(DOC) ULTIMA ORĂ! Căldura centralizată s-ar putea scumpi semnificativ în Chișinău și Bălți. Ce preț ar putea plăti consumatorii finali

Termoelectrica cere majorarea tarifului pentru căldură în Chișinău. Astfel, noul tarif ar putea fi 2564 de lei/Gcal, cu 740 de lei mai mult, decât în pr…

Actualizat acum 9 ore

Parlamentul European cere Consiliului European aprobarea începerii negocierilor de aderare cu Moldova și Ucraina

Adrian Sirbu

Europarlamentarii cer Consiliului European să aprobe începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. O rezoluție în acest sens a fost adoptată cu 468 voturi „pentru”, 99 „împotrivă” și 58 abțineri în plenul Parlamentului European, transmite IPN.

Eurodeputatul Siegfried Mureșan a scris pe pagina sa de Facebook că prin respectiva rezoluție europarlamentarii cer Consiliului European să decidă, în cadrul reuniunii din 14 – 15 decembrie, începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Numărul mare de voturi „pentru” arată o susținere clară din partea europarlamentarilor din toate colțurile Uniunii Europene pentru începerea negocierilor de aderare cu cele două țări, a remarcat Siegfried Mureșan.

Noi, Parlamentul European, am fost prima instituție europeană care a cerut începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina până la finalul anului. Am cerut acest lucru într-o rezoluție inițiată de mine și votată în luna octombrie de plenul Parlamentului, iar acum reconfirmăm această solicitare în rezoluția de astăzi. Considerăm că cele două țări sunt pregătite de începerea negocierilor de aderare, lucru confirmat de Raportul Comisiei Europene din luna noiembrie care a avizat începerea negocierilor”, a scris europarlamentarul.

În opinia sa, este în interesul fundamental de securitate al Uniunii Europene să fie sprijinită integrarea europeană a țărilor din vecinătatea UE, precum Moldova și Ucraina. Siguranța UE depinde de cât de sigure și stabile sunt țările din vecinătate.

Potrivit lui Siegfried Mureșan, Politica de Extindere este în beneficiul tuturor cetățenilor europeni. Acest lucru a fost confirmat de precedentele valuri de extindere care au contribuit la dezvoltarea economică a Uniunii Europene, au întărit piața internă a Uniunii Europene și au consolidat poziția UE pe plan global.