Criza din educație se acutizează: aproximativ 7 mii de cadre didactice lipsă
În școlile de țară lipsesc în jur de 7 mii de cadre didactice. Și deși anual în medie sunt o mie de absolvenți ai științelor educației, doar 200 dintre ei vin să se angajeze în sistem. Totodată, din numărul total de profesori care activează, circa 30% sunt pensionari. Aceasta înseamnă că fără intervenții majore din partea statului lucrurile se vor agrava. Declarații în acest sens a făcut ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, în plenul Parlamentului, transmite IPN.
Ministrul a menționat că pentru 31 de mii de funcții didactice existente sunt 24 de mii de profesori.
„Aceasta înseamnă că o bună parte din ei lucrează mai mult, pe o normă și jumătate, de exemplu, predau 27 de ore pe săptămână sau chiar și 32 de ore. Predau deseori discipline pe care nu le-au însușit la facultate și a fost nevoie să le deprindă din mers. Pe de o parte, această suprasarcină le asigură venituri mai mari, dar în același timp însemnă ardere profesională, un efort foarte mare. Profesorii au nevoie de recuperare. Acest regim de lucru atât de intens complică realizarea profesiei cu maximă dedicație, în mod calitativ, cu energie și entuziasm”, susține ministrul.
„Deci, la un deficit de 7 mii, avem doar 200 de oameni care vin în sistem. Vă dați seama că este nevoie de 30 de ani pentru a acoperi acest deficit. Aceasta dacă rămân toți cei care sunt astăzi, nimeni nu îmbătrânește, nu se pensionează etc. În egală măsură, este important să fie menținuți și cei care activează astăzi, ei sunt eroii pe umerii căror se menține acest sistem”, a adăugat Dan Perciun.
Ministerul Educației va propune introducerea unor alocații pentru cadrele didactice în cazul în care vor să facă sau sunt nevoite să facă tranziția într-o instituție de învățământ alăturată. De asemenea, pe lângă majorările salariale cu 15% începând cu anul viitor, va fi aprobat primul pachet pe debirocratizare.
Vor fi sistate toate evaluările externe ale instituțiilor de învățământ, pentru că acestea nu produc rezultate, dar solicită foarte mult timp pentru scanarea de documente și alte formalități care nu asigură calitate. De asemenea, MECC vrea să simplifice nomenclatorul actelor care trebuie să existe într-o școală, astfel încât să lase profesorilor cât mai mult timp să se ocupe de copii, dar nu de hârtii.