Patru miliarde de euro, pe apă sâmbetei. Cel puțin 215 milioane de doze de vaccinuri COVID-19 achiziționate de UE au fost aruncate
Cel puțin 215 milioane de doze de vaccinuri COVID-19 achiziționate de țările UE în perioada de vârf a pandemiei au fost aruncate între timp. Costul estimat al vaccinurilor aruncate este de patru miliarde de euro pentru contribuabili. Cel puțin asta arată o analiză realizată de Politico.
De la aprobarea primelor vaccinuri împotriva coronavirusului, la sfârșitul anului 2020, țările din UE au primit în total 1,5 miliarde de doze (mai mult de trei doze pentru fiecare persoană din Europa). Multe dintre acestea zac acum în depozitele de deșeuri de pe întregul continent.
Numărul de vaccinuri irosite tinde să corespundă dimensiunii țărilor, Germania având 83 de milioane de doze aruncate, iar Luxemburg puțin sub o jumătate de milion.
În acest clasament, România s-a situat pe locul cinci după numărul de vaccinuri aruncate.
Situația se schimbă atunci când se măsoară risipa per persoană. În medie, țările UE au aruncat 0,7 doze de vaccin pe cap de locuitor.
Calculele bazate pe datele disponibile arată că țările UE au aruncat în medie 0,7 vaccinuri pentru fiecare membru al populației lor. În fruntea clasamentului se află Estonia, care a aruncat la gunoi mai mult de o doză pe cap de locuitor, urmată îndeaproape de Germania, care a aruncat și cel mai mare volum brut de fiole.
Nu este ușor de descoperit câte vaccinuri au fost aruncate. Guvernele, inclusiv Franța, a doua cea mai populată țară din UE, sunt reticente în a dezvălui amploarea risipei.
Calculele Politico se bazează pe cifre din 19 țări europene – 15 care ne-au furnizat cifre directe și patru în care volumele au fost raportate în mass-media locală. Unele cifre datează din această lună, cele mai vechi datează din decembrie 2022.
Trecerea timpului înseamnă că cifrele nu sunt exacte, numărul real de vaccinuri aruncate fiind probabil mult mai mare.
Germania, de exemplu, a furnizat cifrele sale privind deșeurile către Politico în luna iunie; la momentul respectiv, avea alte 120 de milioane de vaccinuri care stăteau în depozit. De asemenea, producătorii de vaccinuri au introdus de atunci versiuni mai noi, adaptate la cele mai recente variante de coronavirus, ceea ce face ca vaccinurile mai vechi să fie învechite și să aibă mai multe șanse de a fi aruncate.
Politico estimează valoarea celor 215 milioane de vaccinuri irosite la peste patru miliarde de euro, pe baza prețurilor vaccinurilor raportate în mass-media (acestea nu au fost făcute publice). Pentru țările care au raportat doar numărul total de vaccinuri distruse, fără a le defalca pe tipuri de vaccinuri, Politico a folosit un preț mediu ponderat de 19,39 euro, calculat pe baza datelor furnizate de țările care au oferit o defalcare.
Multe dintre vaccinurile în cauză au fost achiziționate în perioada de vârf a pandemiei, în 2021, când UE, SUA și Marea Britanie se străduiau să asigure un număr limitat de doze. În acea perioadă de frenezie, UE a încheiat cel mai mare contract de achiziționare a 1,1 miliarde de doze de la Pfizer și BioNTech.
Repercusiunile sunt mai mult decât financiare. Întrebările legate de modul în care a fost negociat marele contract cu Pfizer o urmăresc pe președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, încă de când New York Times a relatat că șefa UE a avut un schimb de mesaje cu directorul general al Pfizer în perioada premergătoare încheierii contractului.
Contractul a fost deja renegociat de către Comisia Europeană sub presiunea țărilor UE care suferă din cauza excesului de vaccinuri. Atât Polonia, cât și Ungaria au încetat să mai accepte vaccinuri și sunt date în judecată de Pfizer pentru neplata acestora. În România, procurorii vor să ridice imunitatea fostului prim-ministru și a doi foști miniștri ai sănătății, susținând că achizițiile excesive de vaccinuri au cauzat statului daune de peste un miliard de euro.
Între timp, vaccinurile vor continua să vină, contractul revizuit cu Pfizer obligând țările europene să cumpere vaccinuri cel puțin până în 2027.