De Ultimă Oră

(DOC) ULTIMA ORĂ! Căldura centralizată s-ar putea scumpi semnificativ în Chișinău și Bălți. Ce preț ar putea plăti consumatorii finali

Termoelectrica cere majorarea tarifului pentru căldură în Chișinău. Astfel, noul tarif ar putea fi 2564 de lei/Gcal, cu 740 de lei mai mult, decât în pr…

Actualizat acum 6 ore

„Este doar începutul”: Republica Moldova a primit un radar de apărare aeriană din Franța

Ala Găină

Republica Moldova a primit un radar de apărare aeriană de la compania franceză Thales, au anunțat miercuri oficialii de la Chișinău. Livrarea radarului de la Thales marchează primul pas spre dezvoltarea unei apărări aeriene, după ce resturi de rachete au căzut pe teritoriul moldovean în contextul războiului din Ucraina.

Anatolie Nosatîi, ministrul moldovean al apărării, a declarat că sistemul de supraveghere va putea monitoriza spațiul aerian al întregii țări, care se învecinează cu România și Ucraina.

„Acesta este doar începutul”, a spus, la rândul său, prim-ministrul Dorin Recean.

„Nu avem apărare aeriană, nu avem rachete, nu avem avioane. Următorul pas este un sistem de apărare aeriană pentru infrastructura critică, inclusiv aeroportul, centralele electrice și așa mai departe”, a declarat Dorin Recean.

Zilele trecute, prim-ministrul Dorin Recean declara că R. Moldova are nevoie de un sistem modern de apărare antiaeriană pentru a contracara amenințările din partea Rusiei,  amplificate de invazia Moscovei în Ucraina, vecinul său estic.

Recean a făcut această declaraţie în contextul în care Parlamentul Republicii Moldova a aprobat o nouă strategie de securitate care identifică Moscova drept cea mai mare ameninţare la adresa securităţii ţării şi a guvernului său pro-european.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a denunţat invazia Rusiei în Ucraina şi a acuzat Kremlinul că a complotat să o înlăture de la putere.

Uniunea Europeană a convenit săptămâna trecută să înceapă discuţiile privind aderarea atât a Republicii Moldova, cât şi a Ucrainei. Dar, spre deosebire de Ucraina, Republica Moldova are un statut neutru inclus în Constituţie şi nu caută să adere la Alianţa Nord-Atlantică.