Până pe 1 octombrie, pe piaţa Uniunii Europene au fost exportate 10.400 de tone de prune în stare proaspătă şi uscate, conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA). Astfel, cota de export a prunelor, care prevede cantitatea de 10 mii de tone, a fost valorificată pe deplin, iar comparativ cu anul trecut exportul de prune pe piaţa UE s-a majorat cu 40%, transmite IPN.
După ce autoritățile de la Chișinău l-au declarat pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin persona non grata, 20 de tone de prune din Republica Moldova au fost interzise în Rusia.
În 2014, Rusia a impus un embargo total la importul de produse din Republica Moldova. La 1 august 2014, Guvernul Federaţiei Ruse a adoptat o hotărâre de introducere a taxelor vamale la importul de mărfuri din Republica Moldova, care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2014. Taxele au fost introduse la carne, legume, fructe, cereale, făină, zahăr, seminţe de floarea-soarelui, bere, vin şi alte băuturi alcoolice, spirt, mobilă. Interdicțiile însă nu i-au oprit pe exportatorii moldoveni, ca rezultat, tone de fructe moldovenești au fost distruse în Rusia.
În ianuarie 2015, 20 de tone de mere de proveniență moldovenească au fost distruse cu ajutorul unui buldozer. În luna iulie a acestui an, peste 80 de tone de mere din Republica Moldova au fost zdrobite cu un alt buldozer şi îngropate într-un poligon din Smolensk, iar șapte tone de caise au fost returnate pe motiv că ar fi fost infectate cu molii.