Atenția, gheață subțire. IGSU îndeamnă cetățenii să fie prudenți
Gheața subțire a bazinelor acvatice prezintă pericol pentru cetățeni. Salvatorii avertizează în mod special părinții care îngrijesc minorii și pescarii la copcă, ce cad sub incidența riscului, să fie prudenți atunci când ies pe gheață, transmite IPN.
Șeful adjunct al Direcției generale prevenție în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Dumitru Vieru, a menționat că în legătură cu formarea unui strat subțire de gheață pe bazinele acvatice din țară, de săptămâna aceasta 40 de grupe mobile ale IGSU vor circula pe tot teritoriul Republicii Moldova și vor informa populația despre riscurile posibile. Dumitru Vieru a spus că în acest an nu au fost înregistrate cazuri de deces în urma prăbușirii sub gheață, dar au avut loc două incidente minore la lacul Valea Morilor de cădere a persoanelor în apă când acestea au încercat gheața. De aceea, IGSU îndeamnă cetățenii să fie prudenți pe gheața subțire și să evite situațiile de risc. Șeful adjunct al Direcției susține că sub incidența grupurilor de risc cad în special copiii și pescarii la coptă.
Angajații IGSU solicită persoanelor care au grijă de minori să-i monitorizeze în preajma bazinelor acvatice. Părinții care stau cu copiii la patinaj să fie foarte prudenți, să echipeze copiii cu veste de salvare, să cunoască primele măsuri de acordare a ajutorului. Totodată, de echipament special au nevoie și pescarii. În timpul pescuitului la copcă, pescarii trebuie să aibă la dispoziție un cablu de 12-15 metri cu o greutate fixată la un capăt și cu un laț la celălalt capăt, o bârnă lungă și o scândură lată. La fel, aceștia trebuie să poarte veste de salvare, dar și să țină la îndemână un obiect ascuțit, cum ar fi un cuțit, cârlig sau cui pentru agățarea de gheață în cazul prăbușirii. În cazul în care se produce spargerea gheții și pescarul este tras sub apă, salvatorii îi recomandă să se calmeze, să se lase pe spate și să încerce cu ambele mâini lateral să iasă din copca făcută, ulterior prin rotație să plece de lângă locul unde a avut loc incidentul.
Potrivit medicilor, persoana scoasă din apă rece trebuie să fie adăpostită într-o încăpere caldă. Totodată, în mod de urgență hainele acesteia trebuie să fie schimbate, iar apoi sinistratul urmează să fie învelit cu o plapumă călduroasă și neapărat să fie administrate băuturi calde.
Pe parcursul anului 2023, în Republica Moldova au fost înregistrate 60 de cazuri de înec, soldate cu 11 decese în perioada rece a anului. În total, pe parcursul anului precedent, de către angajații stațiilor de salvare pe apă din Moldova, au fost salvate de la înec 254 de persoane. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în raza municipiului Chișinău, unde, în perioada rece a anului trecut, au fost salvate 4 persoane.