De Ultimă Oră

Majorare în prag de iarnă! De la 1 decembrie moldovenii vor plăti 16,74 lei pentru un metru cub de gaz natural

Tariful gazelor naturale pentru consumatorii din R. Moldova se majorează până la 15,50 lei pentru un metru cub (fără TVA) sau 16,74 de lei, cu TVA. Preț…

Actualizat acum 7 ore

Lilian Carp: Noul Cod Vamal, care prevede că agenții economici din stânga Nistrului trebuie să achite taxe vamale de import, este un pas spre reîntregirea R. Moldova

Adrian Sirbu

Noul Cod Vamal, care prevede că agenții economici din stânga Nistrului trebuie să achite taxe vamale de import, este un pas spre reîntregirea Republicii Moldova. O spune deputatul PAS, Lilian Carp, potrivit căruia legislația se aplică uniform pe tot teritoriul țării, iar agenții economici din regiunea transnistreană trebuie să fie puși în condiții egale cu cei din dreapta Nistrului, notează IPN.

De la 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare noul Cod Vamal al Republicii Moldova. Potrivit documentului, agenții economici din regiunea transnistreană trebuie să achite taxe vamale de import, la fel cum achită agenții economici din dreapta Nistrului.

Timp de 30 de ani s-a tot cedat atât în privința stângii Nistrului, cât și pentru UTA Găgăuzia, privind reîntoarcerea TVA. De aceea, exista o discriminare în raport cu agenții economici din Republica Moldova. Ceea ce am decis este ca toți agenții economici să fie puși în condiții egale. Este o decizie prin care dăm câteva mesaje, primul este că ei activează pe teritoriul Republicii Moldova, chiar dacă ei își autoproclamă Independența, legea este lege pentru toți. De asemenea, dăm un semnal că a venit timpul să înceapă procesul de reîntregire a Republicii Moldova. Fix asta s-a întâmplat cu UTA Găgăuzia. Toată lumea e în condiții egale”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Președintele CUB, Igor Munteanu, spune că este importantă nu doar aprobarea legilor, ci și implementarea lor. Politicianul se întreabă dacă noile prevederi ale Codului Vamal vor fi aplicate în raport cu agenții economici din stânga Nistrului, în condițiile în care Tiraspolul, având pârghia energetică, poate șantaja Chișinăul.

Această modificare a Codului Vamal prin care agenții economici din stânga Nistrului sunt egalați în drepturi și obligații cu companiile private de pe malul drept este un pas important care se pregătește de trei ani. Este o surpriză, probabil, doar pentru liderii separatiști care au încercat să facă din această schimbare motiv de gălăgie și scandal. Evident, majoritatea liderilor ai așa-zisei societăți civile, care au ieșit la protest, sunt ofițeri cu acte în regulă ai serviciilor de securitate transnistrene. Acum problema este cum va fi aplicată această legislație, pentru că din partea regimului separatist există multe pârghii de influență și de răspuns la acțiunile temerare ale guvernării de la Chișinău. Și cea mai importantă pârghie a Tiraspolului este cea energetică. Electricitatea cumpărată de la MGRES face din Republica Moldova o victimă ușoară. Oricând această pârghie poate fi aplicată”, a spus liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu.

În același context, comentatorul politic, Anatol Țăranu, spune că deși marii afaceriști din stânga Nistrului sunt nemulțumiți de noua legislație adoptată la Chișinău, un adevărat război economic, ar însemna blocarea totală a activității lor.

Protestul a fost organizat cu permisiunea poliției. Este absolut evident că acolo nu există societate civilă care poate să-și exprime liber poziția. Este o încercare a transnistrenilor de a-și consolida societatea în jurul unui pericol inventat pe care l-au anunțat: Moldova ne atacă! Nu în zadar Transnistria este numită Republica Sheriff, acolo se fac bani foarte serioși, business-ului nu-i place când pierde veniturile. Ei au, indiscutabil, de pierdut din cauza acestui nou Cod Vamal. Dar dacă se începe un război economic în adevăratul sens al cuvântului, în condițiile în care hotarul ucrainean este blocat, asta ar însemna să piardă tot”, a spus comentatorul politic, Anatol Țăranu.

Ieri, mai mulți angajați ai întreprinderilor din regiunea transnistreană au fost aduși la punctul Bender-Varnița pentru a protesta față de noile prevederi ale Codului Vamal. Protestul ar fi fost organizat de așa-zisa societate civilă din regiunea transnistreană.